Pozitia in care dormim: avantaje si dezavantaje

Dormiti pe o parte, pe spate sau pe burta ? Fiecare pozitie de somn are avantaje si dezavantaje. In unele cazuri, pozitia in care dormim poate avea consecinte asupra starii de sanatate.

De exemplu, o pozitie incorecta in timpul somnului poate agrava durerile de spate sau de gat. De asemenea, poate provoca obstructionarea cailor respiratorii. Unii cercetatori spun chiar ca o  pozitie gresita poate incetini filtrarea toxinelor din creier.

Pozitia pe burta

Aproximativ 7 la suta din populatie doarme pe burta. E o pozitie care atenueaza sforaitul, insa poate agrava anumite probleme. Gatul si coloana vertebrala nu sunt in pozitia corecta. De asemenea, dormitul pe burta poate provoca amortirea membrelor sau nevralgii.

Dormitul pe spate

Si aceasta pozitie are avantaje si dezavantaje. Dezavantajele ar fi ca poate provoca dureri lombare. Daca suferiti de dureri lombare, acestea se pot accentua. De asemenea, in cazul apneei sau sforaitului, dormitul pe spate poate avea consecinte negative. Plusurile pozitiei pe spate sunt ca gatul si coloana sunt in pozitia corecta, iar stomacul lucreaza mai bine si aceasta pozitie ne scuteste de arsuri stomacale. Conditia este sa avem capul usor ridicat de o perna joasa.

Vezi si:  Vesela de unică folosință, interzisă în Marea Britanie

„Pozitia soldatului”

Este numita pozitia soldatului postura in care persoana doarme pe spate, cu bratele lipite pe langa corp. In jur de 8 la suta din populatie doarme asa. Nu e o pozitie buna pentru cei care sforaie, iar somnul nu este odihnitor.

Pozitia  „steaua de mare”

Persoana doarme pe spate, cu mainile deasupra capului. Aproximativ 5 la suta din populatia globului doarme in pozitia „steaua de mare”. Ca si in cazul celor care dorm pe spate, e o pozitie care favorizeaza sforaitul.

Dormitul pe o parte

Este pozitia cea mai frecventa, denumita de specialisti „dormitul lateral.” Pozitia pe o parte e indicata celor care sforaie. Daca suferiti de dureri de oase, dormitul pe o parte le-ar putea agrava. In plus, dormitul pe o parte, incolacit, poate pune presiune pe diafragma si apar probleme de respiratie.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *