Depistarea unei retele de hackeri asociata cu Rusia

Autoritatile germane au anuntat ca au identificat responsabili-cheie ai unei retele internationale de hackeri asociati cu Rusia.

Acestia sunt banuiti ca au atacat peste 600 de institutii din intreaga lume. La investigatie participa atat FBI-ul american, cat si agentia europeana de politie Europol.

Reteaua este banuita de lansarea unui atac de anvergura impotriva sistemului de sanatate britanic in 2017, urmat de alte atacuri impotriva a numeroase societati si institutii de pe global. In Germania, intre victime s-au numarat, in 2020, spitalul universitar Dusseldorf si marele grup media Funke.

Dupa mai multi ani de cercetari, anchetatorii au facut perchezitii in Germania si Ucraina. Autoritatile au emis mandate de arestare impotriva a trei suspecti-cheie ai grupului, care ar avea legaturi cu Rusia si acum sunt cautati in toata lumea. La operatiune au participat si politiile olandeza si ucraineana.

Reteaua de hackeri, care se identifica sub mai multe nume, intre care Indrik Spider sau Doppel Spider, este acuzata de santaj si sabotaj informatic, urmarind sa obtina sume mari de bani de la victime in atacuri tip ransomware.

Vezi si:  Studiu NASA: spatiul nu e prietenos cu corpul uman

Numeroase site-uri de internet germane, inclusiv ale unor companii aeriene, au fost atacate de hackeri in ultimele luni. Se banuieste ca autorii ar fi grupuri rusesti, in contextul in care tensiunile cu Moscova au ajuns la cel mai ridicat nivel in urma invaziei ruse din Ucraina de anul trecut.

Germania a fost vizată in 2015 intr-un atac imputat de asemenea Rusiei si care a vizat Bundestag si serviciile cancelarului de atunci, Angela Merkel.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *