Ucraina și-a re-evaluat relația cu unele țări, după invazia Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat vineri un interviu televiziunii publice poloneze, în care a criticat ceea ce a numit ”meschinăria” unor ţări care nu au ajutat Ucraina în faţa invaziei ruse ori au ajutat-o doar ”la telefon” şi a elogiat Polonia şi ”atitudinea marilor naţiuni”, consemnează agenţia EFE.

Răspunsul internaţional ce a urmat declanşării războiului cu Rusia a determinat Ucraina să-şi ”reevalueze” relaţiile cu multe ţări, întrucât răspunsul ”nu a fost acelaşi” din partea tuturor şi unii au fost chiar ”meschini”, a spus Zelenski.

Conform preşedintelui ucrainean, Polonia şi vecinii săi baltici (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au comportat ca adevăraţi prieteni ai ţării sale. ”Nu ne-au sprijinit la telefon, ci au fost cu noi în Ucraina. Aceasta este o prietenie adevărată şi în asta constă o alianţă”, a indicat el.

La fel, a continuat Zelenski, pe parcursul ultimelor luni ”a fost de asemenea de mare importanţă atitudinea liderilor ţărilor mari, precum Olanda, Franţa, Germania sau Spania”.

Insistând asupra Poloniei, el a spus că această ţară ”a primit în braţele ei milioane de ucraineni”, într-un gest ”foarte impresionant, dezinteresat”, ceea ce îl face să fie ”foarte recunoscător preşedintelui (polonez, Andrzej Duda), premierului (Mateusz Morawiecki) şi tuturor polonezilor”.

Vezi si:  Putin declara ca daca Occidentul trimite trupe in Ucraina, ar putea izbucni un razboi nuclear

”Sunt multe lucruri pe care numai Andrzej (Duda) şi cu mine le cunoaştem, chestiuni despre care am discutat fără a folosi mijloace speciale de comunicare interguvernamentală, doar prin WhatsApp. Aşa a fost cazul în primele zile de război şi mai târziu. Avem o relaţie personală foarte strânsă”, a mărturisit Zelenski.

Cât despre anunţul Poloniei că este dispusă să ofere Ucrainei tancuri germane Leopard, el l-a descris drept ”o formă de sprijin a Ucrainei”, adăugând însă că ”Polonia nu-şi poate asuma singură toate livrările de armament”.

În finalul interviului, Zelenski le-a adresat un mesaj compatrioţilor săi refugiaţi în Polonia din cauza războiului, cerându-le să ”rămână ucraineni” şi să arate ”un mare respect pentru naţiunea poloneză”, chiar dacă acolo întâlnesc şi ”lucruri care nu le plac sau obiceiuri diferite”, şi de asemenea să ţină minte faptul că ”trebuie să revină în ţara lor, întrucât pentru ei luptăm”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *