Oua, cafea, ciocolata, ne fac rau sau bine ?

Circula o multime de teorii favorabile sau mai putin favorabile despre consumul de cafea, oua sau ciocolata.

Unele teorii se bat cap in cap, asa ca pur si simplu nu mai stim ce sa credem. Iata o sinteza a informatiilor furnizate de specialistii americani in legatura cu aceste alimente.

OUA

Ouale contin multe proteine si nutrienti sanatosi. Si cum ramane cu colesterolul ? Un singur ou are peste 400 de miligrame de colesterol. Dar chiar si asa, sunt putine dovezi ca ouale cresc riscul de boli cardiace sau de atac cerebral. Daca mancati un ou pe zi, e in regula. Colesterolul ne creste de la grasimile saturate si cele trans.

CAFEA

Cafeaua nefiltrata poate creste colesterolul. Insa are o multime de beneficii – scaderea poftei de mancare – daca va doriti sa slabiti – sau reducerea riscului dezvoltarii unor boli cum ar fi Parkinson sau pietre la colecist. Putem bea pana la 5 cesti de cafea pe zi, spun specialistii americani, daca nu va face rau cafeina. De asemenea, gravidele trebuie sa fie foarte atente cata cafea beau. Incercati sa o beti neagra, fara frisca, zahar sau altceva.

Vezi si:  Americanii recunosc, oficial, ca vaccinul anti-COVID Pfizer poate provoca atac cerebral

CIOCOLATA

Cicolata cu lapte trebuie evitata. Nu insa si cea neagra, care contine antioxidanti. Exista dovezi ca are un efect benefic asupra inimii si a creierului. Citit cu atentie eticheta ciocolatei. Efectele benefice dispar daca ciocolata nu are cel putin 70 la suta continut de cacao.

CARNEA ROSIE

O friptura mica are un continut de peste 40 de grame de proteine si nutrienti, cum ar fi calciul, fier, magneziu si vitamina B 12. Dar contine si grasimi saturate si colesterol. Exista unele dovezi ca cei care mananca prea multa carne sunt expusi un risc mai mare de atac cerebral, infarct si cancer. Limitati consumul de carne si feriti-va de carnea procesata, cum ar fi carnatii, baconul si salamul.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *