A murit regele genului calypso

Actorul si cantaretul Harry Belafonte, celebru nu doar pentru activitatea aristica, ci si pentru cea in domeniul drepturilor civile, a murit. Avea 96 de ani.

Agentul sau a precizat ca Belafonte avea probleme cu inima. „Chipes si cu o voce ca de matase” – scrie presa americana – Harry Belafonte a daramat barierele care existau in societatea americana in anii 50 si 60, in privinta artistilor de culoare.

Considerat regele genului calypso, Harry Belafonte a devenit celebru in anii ’50 cu melodia Banana Boat. Albumul de debut, Calypso, lansat in 1956, avea sa devina primul LP al unui solist care a fost vandut in peste 1 milion de exemplare.

Harry Belafonte a fost bun prieten cu activistul pentru drepturile civile ale afro-americanilor Martin Luther King Jr.  El a participat la proteste, marsuri si concerte caritabile, in paralel cu prodigioasa sa activitate muzicala si cinematografica.

Harry Belafonte s-a lansat in cinematografie in 1953 cu filmul Bright Road si a mai jucat in nenumarate alte productii.

Vezi si:  O actriță de televiziune va juca rolul lui Amy Winehouse

In anii 80 s-a implicat in lupta anti-apartheid si anti SIDA.

Harry Belafonte s-a nascut la New York, in cartierul Harlem, din parinti jamaicani. Numele sau real era Harold George Bellanfanti. Si-a petrecut primii ani ai copilariei in Jamaica. Carismatic si foarte talentat, Belafonte a devenit primul artist de culoare care a avut voie sa cante in cluburi de noapte de lux din Statele Unite si a primit roluri importante in filme intr-o perioada in care America era inca afectata de rasism.

Mirabela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *