Munca la distanta face deja parte din noua normalitate

Sistemul de lucru hibrid, care imbina activitatea de la distanta cu prezenta la birou pentru intreaga echipa, a fost adoptat deja de multe dintre companii.

In prezent, peste 80 la suta dintre angajatori au o prezenta la birou de mai putin de jumatate dintre salariati intr-o zi normala de lucru, arata datele unui sondaj realizat de Colliers in randul reprezentantilor din conducere sau decidentilor din 75 de companii cu activitate in diverse sectoare economice si echipe de la cateva zeci pana la sute de angajati. Respondentii nu se asteapta la schimbari semnificative pe parcursul acestui an.

Marea majoritate a respondentilor cauta un mod de lucru flexibil pentru angajatii lor si au o deschidere mai mare in acest sens decat aveau in urma cu doi ani. Concret, in octombrie 2020, aproximativ 53 la suta dintre companii ofereau angajatilor  1-2 zile de lucru la distanta pe saptamana, pe cand in acest moment, angajatorii vorbesc despre 3-4 zile lucratoare la distanta. Doar 4 la suta dintre respondentii la sondajul Colliers cer angajatilor sa lucreze permanent de la birou.

Vezi si:  Cele mai frumoase idei de amenajare a băilor în 2024

Pentru majoritatea companiilor, productivitatea angajatilor a ramas neschimbata in linii mari chiar si in contextul noului mod de lucru hibrid. Doar 21 la suta dintre respondenti considera ca munca remote are un impact negativ asupra productivitatii fortei de munca, fata de 40 la suta, care considera ca aceasta reprezinta chiar o imbunatatire. 43 la suta din companiile mari observa o crestere a randamentului.

De asemenea, potrivit studiilor din strainatate, daca se permite angajatilor sa lucreze de acasa, acestia vor fi mai productivi. In plus, fac economii cu transportul si polueaza mai putin. Nu in ultimul rand, munca la distanta asigura un mai bun echilibru in viata sociala si de familie.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *