Ministrul german al Apărării și-a dat demisia

Ministrul apărării din Germania, Christine Lambrecht, şi-a înaintat luni demisia cancelarului federal german Olaf Scholz, într-o declaraţie transmisă presei, informează agenţiile de presă internaţionale.

„Focalizarea mass-media asupra persoanei mele vreme de luni de zile nu permite deloc stabilirea de raporturi şi de discuţii obiective cu privire la soldaţi, Bundeswehr (armata germană) şi orientările politicii de securitate în interesul cetăţenilor germani”, a deplâns Christine Lambrecht în declaraţia sa.

În acest context, „am cerut azi cancelarului să mă elibereze de îndatoririle mele de ministru al apărării”, a adăugat ea.

Potrivit Christinei Lambrecht, „munca preţioasă a soldaţilor şi numeroaselor persoane motivate trebuie să fie pe primul plan”, în timp ce Germania prevede investiţii de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, în contextul războiului din Ucraina.

Această demisie intervine într-un moment în care Germania este din nou presată să livreze tancuri Ucrainei.

Numele succesorului sau al succesoarei sale nu este deocamdată cunoscut.

Titulara apărării a fost vizată de critici aspre în Germania legate de competenţa sa, dar şi de comentariile sale publice, printre care mesajul de Anul Nou, postat pe Instagram, în care Lambrecht vorbea despre invazia Rusiei în Ucraina în timp ce în spatele ei explodau artificii.

Vezi si:  Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE anul acesta

Ea suscitase şi criticile Kievului după ce anunţase trimiterea a 5.000 de căşti, în timp ce regimul lui Volodimir Zelenski cerea arme grele.

Un sondaj de opinie realizat pentru televiziunea publică ZDF şi prezentat vineri de dpa arăta că 60% dintre germani doreau ca ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, 57 de ani, să demisioneze şi doar 25% susţineau rămânerea ei în funcţie.

Jumătate dintre votanţii intervievaţi ai social-democraţilor au spus şi ei că ministrul apărării ar trebui să demisioneze.

Blocul conservator de opoziţie CDU/CSU ceruse mai demult plecarea din funcţie a Christinei Lambrecht.

Lambrecht a fost ministru al justiţiei în precedentul guvern de coaliţie condus de Angela Merkel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *