„Marketingul vrea să te facă fumător, NU fuma pentru sănătatea ta!”

La nivel mondial 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani consumă tutun, în timp ce, consumul de țigări electronice, în rândul adolescenților depășește nivelul înregistrat la adult.

În Regiunea OMS Europa, din care face parte și România, 11,5% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt consumatori de tutun, ceea ce înseamnă aproximativ 4 milioane de copiii.

Produse precum țigările electronice și pungile cu nicotină câștigă popularitate în rândul tinerilor, motiv pentru care aproximativ 12,5% dintre adolescenții din regiune au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din Europa, ratele de utilizare ale țigărilor electronice în rândul copiilor de școală sunt de 2 – 3 ori mai mari decât ratele de fumat.

Conform raportului OMS, 20% dintre tinerii de 15 ani chestionați au declarat că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile. Situația este îngrijorătoare și prin faptul că studiile demonstrează că utilizarea țigărilor electronice crește consumul de țigări convenționale, în special în rândul tinerilor nefumători de aproape trei ori și tinde să reducă semnificativ progresele realizate, în ultimii ani în controlul tutunului.  Marketingul agresiv are o motivație clară, prin orientarea produselor livrate către tânăra generație, ca un răspuns la deficitul creat de abandonarea fumatului de către populație sau de pierderea fumătorilor, ca urmare a afecțiunilor induse de fumat.

Vezi si:  Atentie la consumul de alcool in zilele toride de vara

Campania „Fumatul NU te face mare” inițiată de Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta se derulează în București-Ilfov, cu spirijinul Ministerului Educației și al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, București. În anul școlar 2023-2024 echipe mixte alcătuite din medici pneumologi din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, psihologi și studenți la psihologie ai Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, au vorbit elevilor despre probleme induse de fumat  în peste 80 de unități școlare.

Ziua mondială fără tutun este ziua în care conștientizarea pericolului produs de consumul tutunului, este adus în prim plan, dar mesajul jostru este că acesta zi trebuie să fie în fiecare zi, deorece marketingul vrea să te facă fumător, iar noi medici spunem ”NU fuma pentru sănătatea ta” – spun medicii de la Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *