MAE: Aderarea la Schengen, o prioritate pentru România

Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, menţionând că ţara noastră contează pe sprijinul în acest dosar, în calitate de mediator, al Suediei, care a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Şeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, maniera în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, arătând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”.

„Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România. Evenimentele generate de conflictul din Ucraina au demonstrat încă o dată că România are atât competenţa, cât şi voinţa de a răspunde în mod eficient provocărilor majore. România a asigurat un management eficient la graniţa externă a Uniunii Europene şi a acţionat ca un gardian de facto al securităţii UE. România a trecut un test al rezilienţei şi din nou al solidarităţii şi a arătat că se ridică la nivelul cerinţelor”, a spus ministrul.

Vezi si:  Romania ofera ajutor Marocului, tara lovita de un seism care a facut cel putin 800 de morti

Referitor la votul împotriva aderării la spaţiul Schengen, de la Consiliul JAI din 8 decembrie, Aurescu a afirmat că „României i-au fost nedrept negate aşteptările sale legitime”.

„Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze”, a spus el, arătând că ţara noastră se află în „cea mai favorabilă poziţie de până acum”. „Nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum”, a completat Bogdan Aurescu.

La rândul său, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.

„Suedia a votat în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie anul trecut. Iar preşedinţia cehă şi România chiar au făcut tot ce le-a stat în putinţă să aibă un rezultat pozitiv. Din nefericire, România şi Bulgaria au fost blocate”, a amintit ea.

Vezi si:  Ciolacu vrea suspendarea negocierilor pentru viitorul guvern

Totodată, ambasadoarea a spus că ministrul suedez al Justiţiei, care se ocupă de dosarul Schengen, a afirmat la acel moment că eforturile vor continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *