Kievul trece la represalii : Ucraina ar putea interzice importurile din Moldova

Anuntul guvernului de la Kiev vine dupa ce Republica Moldova a anuntat ca intentioneaza sa interzica importurile de cereale din Ucraina, in linia adoptata de Uniunea Europeana.

Ucraina e foarte suparata pe Republica Moldova si considera ca eventuala interzicere a importurilor e un gest neprietenesc. „Am informat guvernul de la Chisinau ca orice restrictie din partea Moldovei va fi considerata un pas extrem de neprietenesc, care va atrage dupa sine interzicerea totala si imediata a importurilor din Moldova” – a declarat ministrul adjunct al Dezvoltarii Economice din Ucraina, Taras Kachka.

Pe 2 mai, Comisia Europeana a interzis, timp de o luna, importurile din Ucraina de grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui, in urma protestelor exprimate de Polonia, Ungaria si Polonia. Transporturile de cereale din Ucraina, care ar fi urmat doar sa tranziteze tarile limitrofe si sa ajunga mai departe in Uniunea Europeana au ramas blocate in aceste state. Fermierii locali s-au trezit ca nu-si mai pot vinde marfa, intrucat piata era inundata de produsele din Ucraina. Cu aceeasi situatie se confrunta si Romania. Pentru a debloca transporturile, importurile au fost interzise. Cerealele ucrainene doar vor tranzita Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia, in transporturi sigilitate si urmarite prin GPS. Presedintele Volodimir Zelenski a criticat dur aceasta decizie, despre care a spus ca „da Kremlinului sperante.”

Vezi si:  Te gândești să achiziționezi o centrală electrică pentru locuința ta? Iată 4 avantaje care te vor convinge că iei decizia corectă

Autoritatile din Republica Moldova au anuntat ca intentioneaza sa se ralieze la interdictiile UE privind importurile de produse din Ucraina, fapt care a starnit supararea Kievului.

„Cantitatea de cereale autohtone din silozuri e foarte mare, iar fermierii au probleme. Sunt ingrijorati ca nu vor avea spatiu pentru noile recolte” – a declarat ministrul agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *