Copil de 13 ani judecat fiindca l-ar fi insultat pe Erdogan pe Whatsapp

Un tribunal din Istanbul judeca un baiat de 13 ani, acuzat ca, intr-o discutie pe un grup de Whatsapp, l-ar fi jignit pe presedintele Recep Erdogan.

Pedepsele pentru jignirea presedintelui Erdogan sunt foarte dure, pot ajunge pana la 4 ani inchisoare sau chiar mai mult. In cazul minorilor, pedeapsa e la jumatate.

Identitatea baiatului nu a fost dezvaluita. Presa din Turcia, mai exact doar site-urile independente de stiri, au scris ca baiatul e judecat de un tribunal corectional din Istanbul. Acum a avut loc prima audiere. Copilul a spus ca nu l-a jignit pe presedinte, ci ca a avut o discutie in contradictoriu, pe whatsapp, cu cineva numit Erdogan, care vehicule idei islamiste, spunand, de exemplu, ca in Turcia ar trebui introdusa de urgenta legea islamica Sharia. Baiatul a povestit ca el nu a facut decat sa-i raspunda participantului la discutie, cu argumentul ca Turcia e stat laic datorita fondatorului statului modern, Kemal Ataturk.

Cineva din grup l-a reclamat pe baiat si acesta a ajuns in fata instantei. In acest moment, sunt mii de turci judecati in instanta si pasibili de inchisoare, pentru acuzatii ce tin de asa-numite insulte la adresa lui Erdogan. Politia din Turcia si functionarii din justitie percep criticile minore la adresa presedintelui ca fiind insulte. Asa se explica numarul mare de turci tarati prin tribunale pentru ca au criticat politica dusa de „sultan” Erdogan. Platformele de socializare sunt atent supravegheate. Astfel ca un simplu like sau share poate insemna proces, condamnare si inchisoare.

Vezi si:  Ucraina contrataca

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *