Foita de aur de grosimea unui atom

Este o premiera: oamenii de stiinta de la Universitatea Linköping din Suedia au reusit sa creeze foi de aur de grosimea unui singur atom, cunoscute sub numele de „goldene”.

Aceasta descoperire ar putea fi de interes in sectoare precum conversia dioxidului de carbon, productia de hidrogen si fabricarea de produse chimice cu valoare adaugata ridicata. Cercetatorii au reusit sa invinga tendinta naturala a aurului de a se aglomera. A fost folosita o metoda veche de o suta de ani, inspirata de… arta forjarii japoneze.

Lars Hultman, profesor de fizica peliculelor subtiri,  explica: „Initial, am creat un material de baza avand in vedere aplicatii complet diferite. Cand am acoperit acest material de baza cu aur si l-am expus la o temperatura ridicata, stratul de siliciu a fost inlocuit cu aur in interiorul materialului de baza”. Aceasta descoperire accidentala a dus la formarea carburii de titan-aur, un compus nou.

Shun Kashiwaya, cercetator la universitatea suedeza, a fost nevoit sa adapteze metoda artei japoneze de forjare, folosind reactivul lui Murakami, pentru a reusi sa extraga cu succes aceste straturi de aur. Acest reactiv este o solutie folosita pentru a grava reziduurile de carbon si a modifica culoarea otelului in fabricarea cutitelor japoneze. Acesta este compus din substante chimice care reactioneaza cu carbonul, facilitand astfel extragerea straturilor de materiale specifice, cum ar fi aurul in contextul cercetarii orogene.

Vezi si:  Parizienii decid dacă mai vor trotinete electrice în oraș

„Am incercat diferite concentratii ale reactivului Murakami si diferite durate de gravura. Cu cat concentratia era mai mica si cu cat timpul de gravura era mai lung, cu atat rezultatele erau mai bune. Cu toate acestea, tot nu a fost suficient„, spune el. Pentru a impiedica frunzele de aur sa se plieze, cercetatorii au adaugat un agent tensioactiv pentru a stabiliza frunzele.

Proprietatile speciale ale foilor de aur cu grosimea unui singur atom, sau „goldene”, provin din faptul ca fiecare atom de aur are doar sase vecini, in comparatie cu doisprezece intr-un cristal tridimensional. Aceasta structura unica confera goldenei proprietati noi si promitatoare pentru numeroase aplicatii.

Potrivit lui Lars Hultman, aceasta descoperire ar putea revolutiona mai multe sectoare industriale. „Aplicatiile viitoare ar putea include conversia dioxidului de carbon, cataliza generatoare de hidrogen, productia selectiva de substante chimice cu valoare adaugata mare, purificarea apei, comunicatii si multe altele”, spune el. Folosirea unor cantitati reduse de aur in aceste aplicatii reprezinta, de asemenea, un avantaj major.

Vezi si:  Elon Musk: vin roboții umanoizi

Urmatorul obiectiv al cercetatorilor de la Universitatea Linköping este de a explora posibilitatea de a aplica aceasta metoda la alte metale nobile si de a identifica noi aplicatii potentiale.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *