1 din 6 cetățeni europeni suferă de obezitate, atrage atentia Infocons. Conform datelor din 2022, România se află pe locul 4 în Europa la rata obezității raportată la indicele de masă corporală. Rata obezității în Uniunea Europeană este peste 50 la suta.
Pentru a ajuta consumatorii să reducă comportamentele cu risc ridicat, este important ca aceștia să poate face alegeri în cunoștință de cauză pentru a garanta disponibilitatea unor opțiuni sănătoase. InfoCons pune la dispoziția tuturor consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons. Cu ajutorul acesteia, consumatorii pot alege ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare al etichetei produselor. Astfel , oricine poate accesa următoarele informații utile, în limba selectată :
– Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;
– Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri ;
– Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant : cantitatea de sare si zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă) ;
– Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;
– Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;
– Alertele în timp real pentru produse alimentare și non-alimentare la nivelul Uniunii Europene. Supraponderalitatea și obezitatea cauzează mai mult de 1,2 milioane de decese în fiecare an în cadrul Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății ;
Obezitatea este a patra cauză principală de deces în Europa, reprezentând peste 13% din totalul deceselor, conform OMS.
MM