Documentele Pentagonului arată nivelul spionajului american în Rusia

Documentele clasificate ale Pentagonului, ajunse pe reţelele sociale, arată cât de adânc a penetrat SUA serviciile ruse de informaţii şi dovedesc totodată capacitatea Americii de a avertiza Ucraina despre planurile Moscovei şi despre puterea maşinăriei de război ruse, a dezvăluit sâmbătă The New York Times, citat de EFE.

Documentele, de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, dar care au apărut pe reţelele sociale în ultimele zile, vorbesc despre o armată rusă epuizată în războiul pe care îl poartă de un an împotriva Ucrainei şi despre un aparat militar profund compromis.

Dar aceste documente mai arată că Statele Unite par să-i spioneze inclusiv pe militarii şi politicienii de vârf ai Ucrainei, pentru a avea o imagine clară asupra strategiilor de luptă ale acestei ţări.

Săptămâna aceasta, The New York Times a relatat despre scurgerea de documente clasificate pe reţelele sociale – situaţie anchetată de FBI -, care detaliază planurile SUA şi NATO de a întări ofensiva Ucrainei în războiul cu Rusia.

Vezi si:  Rusia ii acuza pe occidentali ca finanteaza terorismul

Documentele conţineau tabele cu viitoarele livrări de arme, date despre trupe şi batalioane, precum şi planuri militare.

Pentagonul a anunţat că „analizează” publicarea acestor documente pe Twitter şi Telegram, cărora i s-a alăturat vineri site-ul de mesagerie 4chan, cu informaţii despre Ucraina, Orientul Mijlociu şi China.

Documentele analizate de The New York Times aduc în lumină evaluarea făcută de SUA asupra armatei ucrainene, care se află şi ea într-o situaţie dificilă.

Potrivit ziarului, oficialii americani au subliniat că, deşi documentele oferă indicii despre metodele SUA de a culege informaţii despre planurile ruse, ei nu ştiu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informaţii va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de date.

De asemenea, cotidianul american susţine că publicarea documentelor a complicat relaţiile cu ţările aliate şi a ridicat întrebări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a-şi păstra secretele.

Scurgerea ar putea afecta relaţiile diplomatice şi în alte moduri, deoarece aceste documente arată clar că Statele Unite spionează nu doar Rusia, ci şi pe aliaţii lor, a adăugat ziarul.

Vezi si:  Ucraina contrataca

Un înalt funcţionar american a declarat ziarului că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a „bloca” distribuirea documentelor informative ultrasecrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *