Desi inflatia s-a moderat usor, comparativ cu luna noiembrie, se mentine deosebit de ridicata in tarile europene. Sunt sanse ca in a doua jumatate a anului sa se mai stabilizeze, sunt de parere analistii.
Intre tarile Uniunii Europene, pe primul loc la inflatie este Ungaria, cu 24,5 la suta pe luna decembrie. Unele produse alimentare s-au scumpit cu pana la 80 la suta, comparativ cu decembrie 2021. Carnea si branzeturile sunt printre alimentele cu cele mai mari cresteri de preturi.
Economistii europeni spun ca in primele trei luni ale lui 2023 mai ales tarile central si est-europene se vor suferi, in continuare, din cauza inflatiei, dar aceasta va fi in crestere mai putin accentuata, comparativ cu a doua jumatate a anului 2022.
Preturile au luat-o razna in toata Europa, mai ales in urma scumpirii gazelor naturale si a petrolului, scumpire antrenata de razboiul din Ucraina.
In Polonia, economistii se asteapta la o usoara crestere a inflatiei in ianuarie si la un varf in februarie, intrucat se reia TVA-ul la electricitate, gaze si carburanti.
In Finlanda, preturile au crescut cu 7,1 la suta in 2022, cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani. In Franta, inflatia a ajuns la 5,9 la suta in decembrie, in conditiile in care in 2021 era de doar 1,6 procente. Francezii se confrunta cu costuri uriase la energie, alimente si servicii. In 2022, potrivit Institutului National de Statistica din Franta, scumpirile au fost de 23,1 la suta. Spania are o inflatie in scadere fata de noiembrie. In luna decembrie a fst de 5,7 la suta, in timp ce in noiembrie atinsese un record de 6,8 procente. Cel mai mult s-au scumpit alimentele si bauturile ne-alcoolice, cu 15,7 la suta.
Romania are o inflatie foarte mare: 16,4 la suta in decembrie, usor mai scazuta fata de noiembrie, dar oricum ramane a un nivel extrem de ridicat. Romanii resimt cel mai mult scumpirile la alimente si utilitati.
Mira