“Revolutia” prosoapelor

Satui ca umbrelele, sezlongurile si barurile le-au invadat plajele, localnicii din insula Paros, Grecia, au declansat “revolutia” prosoapelor.  Protestul s-a extins si in alte insule elene.

La initativa unor asociatii cetatenesti,  locuitorii catorva insule turistice din Grecia, „inarmati” cu prosoape si pancarte, demonstreaza pe plaja. Pe pancarte se putea citi: „ne vrem plajele inapoi !”.

Constitutia Greciei garanteaza accesul public pe plajele elene. „Situatia e dificila, dupa cum vedeti. Nu suntem impotriva micilor afaceri, dar vrem putin respect,” – declara unul dintre protestatari.

Proprietarii barurilor de pe plaja si firmele care inchiriaza sezlonguri, paturi si umbrele au dreptul sa opereze pe plaja, insa in anumite zone. Doar ca barurile si zonele de sezlonguri se tot extind, iar cei care vor sa stea pur si simplu pe prosop nu mai au loc.

„Autoritatile nu mai fac controale, ii lasa sa-si faca de cap. Vrem mai mult spatiu. Plajele trebuie sa fie libere” – spunea un alt protestatar.

Vezi si:  Suedia creste gradul de alerta terorista

De exemplu, in insula Paros, cei 7.000 de metri patrati de coasta, concesionati legal oamenilor de afaceri, au fost extinsi ilegal la 19.000 de metri patrati. Acuzatia a fost lansata de Mihalis Kirizianos, membru al unei initiative numita de mass-media „Miscarea prosoapelor”.

In urma protestelor, ministerul Economiei de la Atena a anuntat ca nimeni nu va fi scutit de aplicarea legii si ca urmeaza inspectii la sange in randul administratorilor de plaja, pentru a vedea daca acestia isi respecta obligatiile contractuale. Deja se vad rezultate pe insula Paros. Au fost scoase sute de umbrele aflate in zona de tarm care nu era concesionata si accesul era liber.

MB

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *