Pistoalele lui Napoleon, vandute la licitatie

Două pistoale cu care Napoleon Bonaparte a vrut să se sinucidă după ce şi-a pierdut imperiul în 1814, au fost vandute la licitaţie, in Franţa, în ciuda refuzului guvernului de a le acorda un certificat de export.

Cele două pistoale bogat ornate, clasificate drept tezaur naţional de catre autoritatile franceze, au fost vândute la licitaţie pentru 1,69 milioane de euro, inclusiv comisioanele, anunta casa de licitaţii Osenat. Faptul ca sunt catalogate drept tezaur national confera pistoalelor o valoare deosebita.

Pistoalele au fost vandute in cutia originala de lemn, cu tot cu accesorii. Sunt pistoale cu percutie, incrustate cu aur si argint, avand efigia imparatului.

Identitatea cumparatorului, un mister

Casele de licitaţii Osenat şi Rossini, specializate în epoca napoleoniană, au organizat licitaţia la Fontainebleau, langa Paris. Nu a fost dezvăluita nicio informaţie despre cumpărător.

Napoleon I a comandat special această pereche de pistoale celebrului armurier Louis Marin Gosset şi sunt realizate din materiale nobile precum rădăcină de nuc, abanos, catifea verde şi perle. Se spune ca Napoleon ar fi vrut sa se sinucida cu aceste pistoale, la Fontainebleau, in noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări.

Încarcerat în palatul Fontainebleau după ce a fost învins în 1814 de aliaţi (Rusia, Austria şi Prusia, precum şi Marea Britanie), Napoleon era extrem de deprimat şi a vrut să-si puna capat zilelor cu unul dintre aceste pistoale. In cele din urma,  a acceptat exilul pe insula Elba. Napoleon a scapat cu viata pentru ca armurierul sau indepartase praful de pusca. Imparatul nu s-a lasat: a luat otrava, dar a vomitat si tot nu a murit.

Citeste si:  Igloofest revine după doi ani de pauză

Daruite de Napoleon armurierului sau, in semn de recunostinta fata de loialitatea sa, armele au ramas in familia armurierului de-a lungul istoriei. Acum, familia s-a hotarat sa se desparta de ele.

MB

Istoria pistoalelor lui Napoleon îmi evocă importanța perspectivei și a valorii perseverentei în fața celor mai întunecate momente ale vieții. Faptul că Napoleon a supraviețuit acelei nopți dificile nu doar mulțumită defecțiunii techno-artizanale, dar și datorită forței destinului, mă conduce să reflectez asupra felului în care fiecare dintre noi poate avea parte de astfel de momente critice. Învățând din povestea sa, poate că ar trebui să ne reamintim că fiecare obstacol poate deveni o oportunitate de a găsi un nou drum, chiar și atunci când pare copleșitor sau inutil. Totul se poate schimba, dacă îndrăznesc să rezist și să privesc dincolo de momentul de cumpănă, descoperind noi posibilități și renăscând, așa cum a făcut-o Napoleon odată cu exilul său pe insula Elba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *