Inteligenta Artificiala dezleagă misterul gândurilor vizuale prin decodarea și reconstrucția imaginilor mentale

Cercetatorii olandezi au pus la punct un sistem de inteligență artificială – AI – capabilă să reconstruiască imaginea văzută de o persoană, exclusiv pe activitatea creierului acesteia.

Unul dintre avantajele cercetării în domeniul AI este că este adesea posibil să se repete experimentul, păstrând datele, dar folosind o nouă versiune a AI, și să se obțină rezultate foarte diferite. Este ceea ce tocmai au făcut cercetătorii de la Universitatea Radboud (Țările de Jos), folosind AI pentru a reconstrui imaginile văzute de subiecți pe baza activității lor cerebrale.

Datele originale provin din două studii. Primul a utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcționala pentru a înregistra activitatea cerebrală a trei voluntari în timp ce aceștia priveau o serie de fotografii. Al doilea a implicat o maimuță macac cu electrozi implantați în creier, operație efectuată pentru un alt studiu. De data aceasta, animalul se uita la imagini generate de inteligența artificială.

Mecanisme de atenție predictivă

În acest nou studiu, cercetătorii au integrat mecanismele de atenție predictivă (PAM) în AI. Datele privind activitatea cerebrală au fost transformate în vectori latenți și prelucrate de o rețea generativă antagonistă. PAM-urile au permis AI-ului să vizeze cele mai relevante semnale în încercarea de a reconstrui imaginile văzute de subiecți.

Vezi si:  NASA și Pentagonul colaborează pentru călătoria spre Marte

Datorită integrării PAM-urilor, unele imagini sunt foarte asemănătoare cu cele originale. Imaginile reconstruite din activitatea cerebrală a macacului au fost mai asemănătoare, iar acest lucru se datorează parțial metodei de înregistrare, deoarece fMRI produce mult mai mult zgomot decât electrozii. Cu toate acestea, animalul a văzut imagini generate de AI, mai degrabă decât fotografii. Acest lucru ar facilita reconstrucția, deoarece AI poate înțelege cum au fost asamblate aceste imagini. Obiectivul final al cercetătorilor este de a crea implanturi care să redea vederea, prin stimularea părții din creier care corespunde obiectelor.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *