Institutul Elie Wiesel critica decizia Sfantului Sinod al BOR de a canoniza cativa clerici unor care, afirma reprezentantii institutului, au exprimat opinii antisemite sau au promovat curentul toxic legionar, în anii 30 și 40.
Este vorba despre :
larion Felea (1903-1961) care, afirma Institutul Elie Wiesel, a desfășurat activități politice militante în timpul Statului Național Legionar ca membru al Mișcării Legionare și șef al cuibului legionar „Sf. Ioan” din cadrul Academiei Teologice Ortodoxe din Arad. Apoi, Ilie Lăcătușu (1909-1983) care este acuzat de „Elie Wiesel” ca a desfășurat activitate legionară în calitate de șef de cuib și ulterior de sector legionar si ca a luat parte la rebeliunea legionară din ianuarie 1941 în calitate de lider al unui grup insurecțional. Despre Dumitru Stăniloae (1903-1993), acelasi institut sustine ca a scris în publicațiile de extremă dreaptă Calendarul și Porunca vremii articole unde a făcut apologia Germaniei naziste și a legăturii dintre ortodoxie și etnocrație.
Reactia Bisericii Ortodoxe Romane
Biroul de Presa al BOR a explicat faptul ca, in lumina principiilor libertății religioase și autonomiei bisericești cuprinse atât în legislația internațională, cât și în cea națională, Biserica Ortodoxă Română, are dreptul de a analiza și a se pronunța, potrivit propriilor criterii religioase, în ceea ce privește canonizarea unor persoane din Patriarhia Română. În cadrul procesului de canonizare, Biserica Ortodoxă Română desfășoară o activitate de cercetare minuțioasă a vieții persoanelor propuse prin raportare la modul în care acestea și-au schimbat viața. Procesul de canonizare constă exclusiv în recunoașterea sfințeniei pe baza dovezilor consistente și mărturiilor credibile.
MM