Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat ca e o zi neagra in istoria omenirii, asta dupa ce Tribunalul Penal International de la Haga a emis mandat de arestare pe numele sau.
Tot Israelul e revoltat de decizia Curtii de la Haga, nu doar politicienii, ci si oamenii obisnuiti. Instanta a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu si al fostului sau ministru al Aparii, Yoav Gallant. Acestia s-ar face vinovati, in opinia curtii, de genocid si crime de razboi, pentru campania militara din Gaza.
„E o zi neagra in istoria popoarelor. Curtea Internationala de la Haga, infiintata pentru a proteja umanitatea, a devenit astazi dusmanul umanitatii. Aceasta curte partinitoare a decis sa emita mandate de arestare impotriva mea si a fostului ministru al Apararii, Yoav Gallant, pornind de la o acuzatie nefondata ca am fi comis crime impotriva umanitatii. Adevarul este exact pe dos. Asistam la un faliment moral. Decizia Curtii incalca dreptul natural al democratiilor de a se apara impotriva terorismului criminal” – este prima reactie a premierului Netanyahu.
Teoretic, daca Netanyahu sau Gallant calatoresc intr-una dintre tarile care sunt parte a Tribunalului Penal International ar putea fi arestati. Insa totul e la latitudinea respectivei tari. Unele state – Olanda si Irlanda -au anuntat deja ca Netanyahu va fi arestat daca vine pe teritoriul lor.
„Este un gest antisemit care are un singur scop: de a ma impiedica pe mine, pe noi, sa ne exercitam dreptul natural de a ne apara impotriva unor inamici care vor sa ne distruga. Statul Israel e acuzat de genocid, in timp ce noi actionam pentru a ne apara de un dusman care incearca sa comita un genocid impotriva noastra. Totul e pe dos: Binele a devenit rau si raul a devenit bun” – a declarat premierul israelian.
MM
Confruntându-mă cu evenimentele prezentate în articol, nu pot să nu reflectez asupra complexității justiției internaționale și asupra modului în care percepția morală variază enorm în funcție de contextul geopolitic. Este uimitor cum acțiuni considerate de unii drept apărare legitimă sunt interpretate de alții ca acte de agresiune, iar noi, ca indivizi, trebuie să fim conștienți că adevărul este adesea mai nuanțat decât ceea ce pare la prima vedere. Importanța majoră a empatiei și a înțelegerii diverselor perspective ar trebui să ne încurajeze să evităm judecățile pripite. În viața de zi cu zi, această lecție ne învață că trebuie să ne ascultăm unii pe alții și să căutăm să înțelegem adevărul dincolo de simpla etichetare a binelui și răului.