Ce se mai intampla in politica moderna? Care mai sunt provocarile si incotro mai merge omenirea? Sunt greu de urmarit valurile de informatii politice care curg de peste tot. Unii dintre analisti vorbesc chiar despre asa-numite razboaie culturale, care se intersecteaza cu politica. Altii explica modul in care opiniile devin componentele morale ale politicii identitare. Exista multe aspecte, mai ales in acest an atat de zbuciumat – politic, financiar, economic – la nivel mondial.
Analistii evidentiaza faptul ca, in acest an, majoritatea cartilor despre politica se refera mai degraba la personalitati sau ideologii decat la sisteme.
Daca va intereseaza care sunt noutatile in ceea ce priveste cartile de politica si actualitate, care servesc la intelegerea a ceea ce functioneaza si a ceea ce nu functioneaza, sau care pur si simplu lanseaza avertismente, ori teme de aprofundat, iata cateva dintre recomandarile Financial Times.
Cele mai bune carti de politica si actualitate in anul 2024
1.„Autocracy, Inc: The Dictators Who Want to Run the World” („Autocracy, Inc: Dictatorii care vor sa conduca lumea”) de Anne Applebaum
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu reprezinta „o figura” izolata. Dupa cum arata Applebaum, el face parte dintr-o retea informala de autocrati, care include China, Iran, Venezuela si multe altele. In aceasta carte scrisa elegant, jurnalistul american sustine ca noii autocrati sunt adesea caracterizati de dorinta de a pastra puterea si banii mai degraba decat ideologia. Ea arata cum membrii Autocracy, Inc se sustin activ reciproc, intr-o varietate de moduri, inclusiv prin sustragerea sanctiunilor si purtarea de razboaie informationale.
- „Failed State: Why Nothing Works and How We Fix It” (Statul esuat: De ce nu functioneaza nimic si cum remediem acest lucru” de Sam Freedman
O carte despre reforma serviciului public care a devenit un bestseller. Munca profunda si lucida de cercetare a lui Freedman a atins o coarda sensibila in Marea Britanie, unde multi oameni sunt profund frustrati de functionarea defectuoasa a serviciilor publice. Fost functionar public si consilier politic, Freedman pledeaza puternic in aceasta carte pentru descentralizarea puterii.
„Problemele de guvernare si esecul constitutional sunt in mod inerent abstracte si, pentru cea mai mare parte a populatiei, impenetrabile”, spune printre altele Freedman.
- „Who Will Defend Europe? An Awakened Russia and a Sleeping Continent” („Cine va apara Europa? O Rusia trezita si un continent adormit) de Keir Giles
O carte cu o concluzie nelinistitoare. Autorul sustine ca ambitiile lui Vladimir Putin nu se opresc la granita cu Ucraina.
El crede ca un asalt militar rusesc la scara larga asupra Europei este posibil – si ca retragerea garantiei de securitate americane ar transforma o posibilitate intr-o probabilitate. Europa, dupa cum ilustreaza el, este ingrozitor de nepregatita pentru aceasta intorsatura a evenimentelor.
Aceasta carte reprezinta un apel vital la actiune pentru a pastra modul de viata pe care Europa il considera de la sine inteles, inainte de a fi prea tarziu.
- „Nuclear War: A Scenario” („Razboiul nuclear: un scenariu”) de Annie Jacobsen
Cresterea tensiunilor dintre puterile armate nucleare ale lumii pare sa alimenteze o reinnoita fascinatie a publicului fata de perspectiva razboiului nuclear. Cea mai bine vanduta carte a lui Jacobsen descrie un ipotetic atac nuclear nord-coreean asupra SUA si apoi reda ciclul de escaladare, care distruge lumea.
Jacobsen povesteste, prin intermediul a numeroase interviuri si cercetari scrupuloase, distrugerea absoluta pe care ar provoca-o un razboi nuclear. Desi suna apocaliptic – unii ar putea spune alarmist – toate acestea sunt foarte posibile.
Printre interviurile autoarei se numara si cel cu fostul secretar al Apararii, William Perry. Acesta descrie simplitatea aproape comica din spatele politicii: „Odata ce suntem avertizati de un atac nuclear, ne pregatim sa lansam”, spune el, „nu asteptam”…
- „Unleashed” (Dezlantuit”) de Boris Johnson
Fostul prim-ministru britanic si-a scris memoriile, in pofida faptului ca perioada sa in functie a fost clar turbulenta – marcata de pandemie, de „terminarea Brexit-ului” si chiar de inlaturarea sa de la putere.
Este o lectura usoara, se desfasoara intr-un ritm rapid, tonul scrierii fiind aerisit, jurnalistic chiar. Cu toate acestea, potrivit criticilor, el nu ia nimic cu totul in serios. Nu exista nimic despre care sa nu faca o gluma grosolana, daca ii serveste scopului narativ.
Memoriile lui Boris Johnson contin, dupa cum spun criticii, momente surprinzatoare de candoare, dar conduse de „un val de autojustificare nerusinata”.
- „Rebellion: How Antiliberalism is Tearing America Apart” („Rebeliune: Cum antiliberalismul sfasie America”) de Robert Kagan
Lupta dintre fortele liberalismului si cele ale antiliberalismului este insa la fel de veche ca republica; ar trebui abordata si analizata istoric. Acestea sunt doua puncte cheie de plecare pentru reflectiile oferite in paginile noii carti a lui Robert Kagan. Un analist si polemist stralucit, Kagan a demisionat recent de la Washington Post dupa esecul ziarului de a sustine un candidat pentru alegerile prezidentiale din 2024.
Intr-o introducere si sase capitole, Kagan – un ganditor liberal etichetat in mod recurent „neoconservator” – intentioneaza sa demonstreze ca antiliberalii au tolerat functionarea sistemului democratic doar atunci cand nu le-a subminat cauza suprematiei albe, crestine.
- „Patriot” de Alexei Navalnii
Aceasta carte este scrisa de omul care a reprezentat singura opozitie semnificativa fata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Navalnii a murit intr-o inchisoare rusa, in februarie 2024, iar memoriile sale au fost publicate postum.
Acest volum de memorii remarcabil al indraznetului lider al opozitiei ruse descrie momente importante ale vietii sale: de la copilaria intr-o suburbie a Moscovei, pana la supravietuirea la otravirea cu un gaz iritant si ultimele sale zile intr-o colonie penitenciara arctica indepartata.
„Toate aniversarile vor fi sarbatorite fara mine. Nu-mi voi vedea niciodata nepotii”, scrie el in capitolul care constituie epilogul Patriot.