Cel mai grav atac palestinian in Israel din ultimii 10 ani

Un tanar palestinian a deschis focul, la intamplare, asupra credinciosilor care ieseau dintr-o sinagoga, dupa slujba de Sabbath. Atacul a avut loc in Ierusalimul de Est. Au murit 7 oameni si 3 au fost raniti.

Atentatul a avut loc chiar de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Autoritatile israeliene au catalogat atacul ca fiind un incident terorist. Tanarul palestinian se pare ca a actionat singur. Imediat dupa atac, politia israeliana a inceput cercetarile si a controlat casa cu casa zona in care locuia acesta. De altfel, dupa cum scrie presa israeliana, tanarul palestinian nu era in evidentele serviciilor israeliene pentru activitate jihadista. Se pare ca nu el avea legaturi cu nicio grupare islamista.

Atentatorul a venit cu masina in asezarea ultraortodocsa din Ierusalimul de Est si s-a oprit langa o sinagoga. Apoi a inceput sa traga in oamenii care ieseau de la rugaciune. A tras cateva minute, povestesc martorii. Politia a sosit imediat si a avut loc un schimb de focuri. Palestinianul a fost ucis.

Vezi si:  Uniunea Europeana aloca 500 de milioane EUR pentru a intensifica productia de munitii, dintr-un total de 2 miliarde EUR pentru consolidarea industriei de aparare a UE

In Fasia Gaza si Cisiordania anuntul atentatului a fost primit cu urale si scene de bucurie in strada. De regula, palestinienii se bucura cand au loc atentate in Israel sau in tarile Occidentale. Si acum au iesit in strada cu prajituri si steaguri si si-au exprimat bucuria. Cei aflati in masini, au stat cu mana pe claxon minute in sir.

Gruparea jihadista Hamas, fara sa revendice atentatul, a precizat ca e vorba despre o reactie la operatiunea militara desfasurata de armata israeliana cu cateva ore inainte. Militarii israelieni au ucis mai multi militanti fundamentalisti. Exista temeri ca dupa atentantul de la Ierusalim, guvernul israelian va avea o reactie dura, iar situatia din Orientul Mijlociu va deveni exploziva.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *