Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu inspectori din cadrul Birourilor Vamale de Frontieră Constanța și Constanța Sud au descoperit în Portul Constanța, în cele patru containere care fac obiectul dosarului penal în care este implicat un cetățean ucrainean cercetat în stare de arest, 32.932 perechi de încălțăminte sport, în valoare totală de 5.000.000 euro, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.
Politistii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrători din cadrul Birourilor Vamale de Frontieră Constanța și Constanța Sud, au finalizat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în cele patru containere, pentru care un cetățean ucrainean a promis unei persoane suma de 90.000 USD din care a remis acesteia 20.000 USD, într-un dosar penal înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanta.
Astfel, în cele patru containere au fost descoperite în total 32.932 perechi încălțăminte sport, inscripționate cu numele unor firme cunoscute, în valoare totală de 20.000.000 lei (5 milioane de euro), susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală.
Întreaga cantitatea de bunuri, care face obiectul dosarului penal în care cetățeanul ucrainean este cercetat în stare de arest preventiv, a fost ridicată de către autoritatea vamală și lăsată în custodia declaranților vamali pe bază de proces-verbal, urmând a se propune masurile legale la finalizarea cercetărilor.
MB
Descoperirea a peste 32.000 de perechi de încălțăminte sport contrafăcute în Portul Constanța ne pune pe gânduri, nu doar în legătură cu amploarea fenomenului contrafacerii, dar și cu impactul asupra economiei și protecției consumatorilor. Din experiență, am învățat că astfel de incidente subliniază importanța vigilenței în protejarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru a asigura corectitudinea și calitatea pe piață. Acest caz este un exemplu clar că integritatea și respectul pentru lege trebuie să fie fundamentul oricărei afaceri de succes, iar cumpărătorii, în căutarea de chilipiruri, pot sfârși prin a susține fără să vrea astfel de rețele ilicite. Poate că acest incident va trezi o mai mare conștientizare asupra a ceea ce înseamnă produsele autentice și va încuraja cumpărătorii să fie mai informați și mai responsabili în alegerile lor.