Lungmetrajul „Anatomie d’une chute„, regizat de cineasta franceză Justine Triet, a câştigat trofeul Palme d’Or la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, a anunţat sâmbătă seară juriul competiţiei de pe Croazetă, relatează site-ul oficial al evenimentului.
Franţuzoaica Justine Triet a devenit astfel cea de-a treia regizoare din istoria Festivalului de la Cannes care a câştigat trofeul Palme d’Or, principalul premiu atribuit pe Croazetă precizează AFP.
Cineasta franceză, în vârstă de 44 de ani, a fost precedată din acest punct de vedere de regizoarele Jane Campion („The Piano”, 1993) şi Julia Ducournau („Titane”, 2021), confirmând progresele lente obţinute de mişcarea care luptă pentru egalitatea de gen în industria cinematografică, un sector dominat de-a lungul istoriei de bărbaţi.
Filmul „Anatomie d’une chute” este un thriller despre o scriitoare, interpretată de actriţa Sandra Huller, care încearcă să-şi dovedească nevinovăţia într-un proces în care este acuzată de asasinarea soţului ei, care a murit în circumstanţe suspecte.
Această peliculă a reprezentat, de asemenea, o bună ocazie pentru regizoarea Justine Triet de a diseca dinamica raporturilor de putere dintr-un cuplu de artişti bogaţi şi de a expune prejudecăţile sociale cu care se confruntă femeile independente.
Legendara actriţă americană Jane Fonda a înmânat trofeul Palme d’Or din acest an şi a dezvăluit că atunci când ea a participat pentru prima dată la Festivalul de la Cannes, în anii 1970, „nu exista nicio femeie regizoare care să concureze pe atunci şi nici măcar nu ne-a trecut prin minte că era ceva rău în asta”. „Am parcurs un drum lung”, a adăugat Jane Fonda, citată de publicaţia The Hollywood Reporter.
În discursul ei de acceptare a premiului, regizoarea Justine Triet a denunţat cu fermitate felul în care Guvernul francez „neagă într-o manieră şocantă” protestele faţă de reforma pensiilor din Franţa. Ea a protestat şi faţă de programele de austeritate promovate de Guvernul Franţei, adăugând că Executivul de la Paris încearcă să distrugă inclusiv sistemul de „excepţie culturală, fără de care eu nu aş fi astăzi aici”.
„Dedic acest trofeu tuturor regizoarelor tinere şi tuturor regizorilor tineri: tuturor celor care nu mai pot să filmeze astăzi. Trebuie să le oferim spaţiu, un spaţiu pe care eu l-am ocupat în urmă cu 15 ani într-o lume mai puţin ostilă, în care era încă posibil să faci greşeli şi să începi, apoi, din nou”, a declarat Justine Triet.