Raportul intocmit de Comisia Europeana face o radiografie a statului de drept in toate tarile membre ale Uniunii. Potrivit raportului, statele membre și UE în ansamblu sunt mult mai bine pregătite să detecteze, să prevină și să abordeze provocările emergente.
Acest lucru contribuie la reziliența democrațiilor noastre europene și sprijină încrederea reciprocă în UE, precum și buna funcționare a pieței unice, aducând beneficii mediului de afaceri care favorizează competitivitatea și creșterea sustenabilă – precizeaza Comisia Europeana.
Situatia Romaniei
Raportul arata ca autoritatile romane au continuat prestatia buna referitoare la combaterea coruptiei, inclusiv a coruptiei la nivel inalt. „Cu toate acestea, raspunsul legislativ intarziat privind imunitatea are drept rezultat inchiderea multor cazuri de coruptie si anularea unor condamnari. Au fost luate masuri in privinta sistemului de investigare si urmarire penala a faptelor de coruptie in sistemul judiciar” – arata documentul. De asemenea, se aminteste ca o propunere privind actualizarea cadrului de integritate a fost inaintata Ministerului Justitiei, dar aceasta nu acopera asa-numitul sistem revolving-doors (cand o persoana iese din sistem, dar isi foloseste in continuare reteaua de contacte, obtinand foloase materiale).
Observatii privind presa
Raportul Comisiei Europene atrage atentia ca presa publica trebuie sa fie mai independenta administrativ si editorial, insa din cauza lipsei fondurilor acest lucru e dificil. In privinta presei private, documentul arata ca, in pofida unui cadru juridic ferm si in ciuda amenzilor, unele partide politice si-au crescut finantarile, sub forma reclamelor politice.
MM
Din perspectiva mea, este evident că, deși România a făcut progrese remarcabile în combaterea corupției, există încă provocări semnificative care necesită atenție sporită. Întârzierile legislative privind imunitatea subminează eforturile anticorupție și, în mod paradoxal, adesea sunt cei care ar trebui să fie trași la răspundere cei mai protejați. În plus, aspectele legate de independența presei subliniază o altă fațetă importantă a democrației care trebuie consolidată, întrucât o presă liberă și puternică este vitală pentru o societate informată și funcțională. Experiența mea arată că, pentru a avea un mediu de afaceri prosper și o societate sănătoasă, trebuie să tratăm aceste carențe nu ca pe niște simple piedici, ci ca pe oportunități de dezvoltare și inovare socială.