Raportul UE privind statul de drept: recomandari pentru Romania

Raportul intocmit de Comisia Europeana face o radiografie a statului de drept in toate tarile membre ale Uniunii. Potrivit raportului, statele membre și UE în ansamblu sunt mult mai bine pregătite să detecteze, să prevină și să abordeze provocările emergente.

Acest lucru contribuie la reziliența democrațiilor noastre europene și sprijină încrederea reciprocă în UE, precum și buna funcționare a pieței unice, aducând beneficii mediului de afaceri care favorizează competitivitatea și creșterea sustenabilă – precizeaza Comisia Europeana.

Situatia Romaniei

Raportul arata ca autoritatile romane au continuat prestatia buna referitoare la combaterea coruptiei, inclusiv a coruptiei la nivel inalt. „Cu toate acestea, raspunsul legislativ intarziat privind imunitatea are drept rezultat inchiderea multor cazuri de coruptie si anularea unor condamnari. Au fost luate masuri in privinta sistemului de investigare si urmarire penala a faptelor de coruptie in sistemul judiciar” – arata documentul. De asemenea, se aminteste ca o propunere privind actualizarea cadrului de integritate a fost inaintata Ministerului Justitiei, dar aceasta nu acopera asa-numitul sistem revolving-doors (cand o persoana iese din sistem, dar isi foloseste in continuare reteaua de contacte, obtinand foloase materiale).

Vezi si:  O femeie a fost mancata de caini, pe un loc viran din zona Lacul Morii

Observatii privind presa

Raportul Comisiei Europene atrage atentia ca presa publica trebuie sa fie mai independenta administrativ si editorial, insa din cauza lipsei fondurilor acest lucru e dificil. In privinta presei private, documentul arata ca, in pofida unui cadru juridic ferm si in ciuda amenzilor, unele partide politice si-au crescut finantarile, sub forma reclamelor politice.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *