NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Vulcanul Calbuco a erupt pentru a treia oară

de Gaidau Ion

Vulcanul Calbuco, în sudul Chile, a erupt pentru a treia oară, joi, după ce s-a trezit la viaţă acum o săptămână cu explozii şi coloane de cenuşă care au determinat anularea a numeroase curse aeriene către şi dinspre Statele Unite şi Europa, relatează Le Monde în pagina electronică.

“Alertă roşie”, a anunţat pe Twitter Serviciul naţional de geologie şi mine (Sernageomin) din Chile, care nu excludea noi erupţii după primele două de săptămâna trecută.

Experţi au avertizat că episodul de erupţii ar putea dura mai multe săptămâni. O coloană imensă de cenuşă ieşea din craterul vulcanului joi la prânz.

“Am ordonat evacuări în acelaşi perimetru de 20 de kilometri aflat sub restricţie” de o săptămână încoace, când primele două erupţii au determinat evacuarea a peste 6.000 de persoane, a explicat guvernatorului regiunii Los Lagos, Nofad Abud, pentru postul de ştiri 24 horas.

În zona din apropierea vulcanului, membri ai serviciilor de urgenţă au îndepărtat în ultimele zile cenuşă căzută pe drumuri şi peste case, dintre care unele s-au dărâmat din cauza greutăţii.

În total, vulcanul a aruncat aproximativ 210 milioane de metri cubi de cenuşă în timpul primelor două erupţii. Nu s-au înregistrat victime, potrivit autorităţilor.

Ultima erupţie a Vulcanului Calbuco (2.015 metri), la aproximativ 900 de kilometri sud Santiago de Chile, capitala ţării, a avut loc în 1972.

14187590

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response