NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

VIDEO. Putin recunoaște că Crimeea nu aparține Rusiei și dezvăluie de ce a ocupat-o

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va explica opiniei publice, într-un film documentar de televiziune, de ce a decis ocuparea peninsulei Crimeea, în anul 2014.

Argumentația lui Putin este aceea că, dacă la baza maritimă din Sevastopol (Crimeea) ar fi primit acces NATO sau SUA, consecințele ar fi fost dezastruoase pentru Rusia.

Baza de la Sevastopol a fost utilizată de URSS și ulterior de Rusia, chiar dacă, oficial, ea se află în Crimeea, care aparține Ucrainei. După cum se știe, în ultimii ani Ucraina tinde să se apropie de NATO, ceea ce ar fi putut duce, teoretic, la un moment dat, și la utiliizarea bazei de la Sevastopol de către SUA sau de către NATO și, implicit, la pierderea accesului Rusiei asupra acesteia.

O asemenea argumentație a lui Putin, legată de oportunitatea deciziei sale în urma căreia a ocupat Crimeea, demontează practic propaganda anterioară a Kremlinului, potrivit căreia Crimeea ar fi teritoriu rusesc.

Autoritățile ruse s-ar fi temut că, după venirea forțelor prooccidentale la Kiev în 2014, Ucraina ar fi putut permite Alianței și SUA să aibă acces la infrastructura militară din Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră.

Vladimir Putin face aceste dezvăluiri într-un interviu inclus în filmul lui Oliver Stone “Ucraina în foc”, anunță luni agenția rusă RIA Novosti. Filmul va fi difuzat în premieră luni la postul de televiziune REN TV la 17:00 (ora Moscovei).

“De ce reacționăm atât de emotiv la extinderea NATO? Ne preocupă procesul decizional al NATO. Eu știu cum se iau deciziile. Atunci când o țară devine membră a NATO, acesteia îi vine foarte greu să reziste la presiunea unei țări atât de mari ca SUA, lider al NATO. Și acolo (pe teritoriul ei) poate să apară orice cu ușurință. Sisteme de apărare antirachetă și baze noi și, dacă este necesar, un nou sistem de atac. Și nouă ce ne rămâne de făcut? Noi trebuie să luăm contramăsuri în acest sens, adică să luăm în vizorul rachetelor noastre acele obiective care, în opinia noastră, încep să ne amenințe”, afirmă Putin în interviul lui.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response