NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

VIDEO. Naţionaliştii albi îl onorează pe Donald Trump cu salutul folosit de nazişti: “Hail Trump! Hail our people! Hail victory!”

„Hail Trump, trăiască poporul nostru, trăiască victoria!” – este salutul cu care liderul unei organizații care promovează „purificarea etnică pașnică”, Richard B. Spencer, l-a onorat pe preşedintele-ales, Donald Trump, precizează The Independent. Spencer a repetat de mai multe ori cuvântul “Hail”, cunoscutul salut folosit de nazişti. Mai mulţi membri aflaţi în auditoriu au răspuns salutului cu gestul tipic, ridicând mâna dreaptă.

Spencer, liderul National Policy, descrie formaţiunea pe care o conduce ca “dreapta alternativă”, o organizaţie care promovează şi conservă identitatea oamenilor de origine europeană din SUA.

În cadrul reuniunii anuale a organizaţiei National Policy, care a avut loc la Washington, Richard Spencer a ţinut un discurs antisemit, atacând anumite instituţii mass-media şi folosind termenul “Lügenpresse” pe care naziştii îl foloseau tocmai pentru a-şi ataca criticii din presă.

„America a fost, până la ultima generație, o țară albă, destinată nouă și urmașilor npștri. Este creația noastră, este moștenirea noastră și ne aparține nouă”, a spus Spencer. Din public au venit aplauze, ovații și saluturi naziste, notează Digi24.ro.

Organizaţiile non-guvernamentale i-au cerut lui Trump să condamne mişcările extremiste, care, odată cu triumful său, au devenit din ce în ce mai vocale şi mai populare printre americani. Preşedintele-ales al SUA a făcut un apel la unitate, însă nu a condamnat, făţiş, mişcarea condusă de Spencer.


Citeşte şi: Ines Pohl, corespondentă la Washington: Trump și neonaziștii | OPINIE DW

”Victoria lui Donald Trump le dă apă la moară naționaliștilor de dreapta din toată țara. Nu contează cât de rasist este de fapt președintele ales al SUA, el este responsabil pentru acest fenomen”, spune Ines Pohl. 

Pe durata întregii campanii electorale, organizațiile pentru drepturile omului, care se implică în ajutorarea imigranților fără acte, au avertizat că discursurile pline de ură ale lui Donald Trump ar putea arunca țara într-un război civil.

Acum, Donald Trump este câștigătorul alegerilor. Iar lupta a început. Unii dintre susținătorii săi au adoptat salutul nazist pe rețelele de socializare și luptă deschis pentru purificare etnică. Grupări ca “National Policy Institute” (NPI) organizează conferințe de presă victorioase pentru a-și răspândi ideologia la doar câteva străzi distanță de Casa Albă.


Potrivit jurnalistei Ines Pohl, popularitatea acestor mișcări este imensă în rețelele de socializare iar siteurile lor se bucură de creșteri razante ale numărului de vizitatori. O evoluție extrem de periculoasă pentru pacea socială în America. Pe scena politică sporesc îngrijorările că protestele până acum relativ pașnice ar putea degenera în adevărate măceluri stradale. Ura produce ură. Și tot mai mulți oameni se tem că viețile lor și ale familiilor lor ar putea fi în curând amenințate direct. O stare care îi pune în dispoziție de luptă, pentru a-și apăra viitorul.

Responsabilitatea pentru această situație îi revine lui Donald Trump. A demonizat întregi grupuri religioase și etnii pentru a câștiga capital electoral pe baza fricilor populației. Și abia ales, și-a numit drept consilier strategic la Casa Albă o persoană ca Steve Bannon, considerată de membrii extremei drepte drept unul de-al lor, fără ca Trump și viitoarea sa echipă administrativă să deplângă această asociere.

Fondatorul NPI, Richard Spencer, reprezintă pericolul cel mai mare. El susține că Donald Trump și mișcarea sa ar fi corpul, în timp ce el și ideologia sa ar fi capul care ar lipsi încă mișcării Trump.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response