NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Van Rompuy: Londra va plăti ‘un preţ’ pentru ieşirea din UE.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avertizat joi Marea Britanie în legătură cu o eventuală ieşire din UE, afirmând că Londra va avea de plătit ‘un preţ’ în cazul unei asemenea opţiuni, informează AFP, citat de Agerpres.

‘A pleca este o decizie luată de bunăvoie, în mod liber şi este perfect legitimă, însă are un preţ’, a declarat Van Rompuy la Londra, în cursul unei conferinţe europene privind mijloacele de relansare a zonei euro şi locul Marii Britanii în Europa.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a luat angajamentul în luna ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, să organizeze cel mai târziu la sfârşitul lui 2017 un referendum în legătură cu menţinerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată. Liderul conservator intenţionează ca până la acea dată să repatrieze unele din prerogativele cedate Bruxellesului, în special în domeniul ‘afacerilor sociale şi criminalităţii’.

‘Presupun că’ ţărilor din cadrul UE ‘nu le place în mod deosebit această idee’, însă ‘nici nu se tem de ea’, a continuat Van Rompuy.

‘Cum să convingi o încăpere plină cu oameni când tu eşti cu mâna pe clanţa uşii?’, a adăugat el.

‘Să părăseşti clubul este legal posibil. Însă nu este vorba numai să pleci. Ar fi o problemă mult mai complicată şi o decizie greu de aplicat, pe plan legal şi politic (…) Să te gândeşti la divorţ după 40 de ani de căsnicie’, a mai afirmat el, făcând aluzie la aderarea Marii Britanii la UE în 1973

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response