NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

UPDATE. Convorbiri de pace la Geneva, pe tema Siriei: Opoziția amenință că părăsește negocierile

UPDATE 23.12: Principalul grup al opoziţiei siriene, Înaltul comitet de negocieri (HNC) a ameninţat sâmbătă că se retrage de la discuţiile de pace organizate de ONU la Geneva dacă regimul de la Damasc “persistă în comiterea crimelor sale”, informează AFP, conform Agerpres. 

—-

La Geneva, în aceste zile, au loc convorbiri de pace, în încercarea de a pune capăt războiului de cinci ani din Siria, relatează Reuters, conform Agerpres. 

Astfel, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că ‘dreptul umanitar trebuie să fie respectat şi obiectivul unei tranziţii politice urmărit în mod activ pentru a permite o reuşită a convorbirilor’.

Sâmbătă seară, la Geneva va sosi și delegaţia opoziţiei siriene, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet pentru negocieri (HCN), principalul grup de opoziţie. 

Obiectivul este de a găsi o soluţie politică la un conflict ce s-a soldat cu peste 260.000 de morţi şi milioane de refugiaţi din martie 2011. Foaia de parcurs stabilită pentru negociatori vizează încheierea unui armistiţiu, formarea unui guvern de uniune în următoarele şase luni şi organizarea de alegeri într-un an şi jumătate. Puterile occidentale, direct afectate de sosirea refugiaţilor sirieni şi de ameninţarea jihadistă a grupării Statul Islamic (SI), fac presiune pentru găsirea unei soluţii politice în Siria. 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response