NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

UDMR. Kelemen Hunor: Voi cere, la CRU, mandat pentru negocieri privind intrarea la guvernare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Consultativ al preşedinţilor organizaţiilor teritoriale ale UDMR, de la Târgu Mureş, că a discutat cu aceştia “toate variantele” posibile legate de invitaţia făcută Uniunii de către premierul Victor Ponta privind intrarea la guvernare, iar sâmbătă va cere mandat de la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) mandat pentru negocieri, informează Mediafax.

Kelemen Hunor a precizat că la CRU nu se va vota nici intrarea la guvernare, nici rămânerea în opoziţie, ci se va cere un mandat pentru negocieri care ar urma să aibă loc duminică şi luni dimineaţă, “dacă va fi nevoie”, iar decizia va fi anunţată luni la prânz, la Consiliul Permanent al UDMR.

Citeşte şi: UDMR decide până luni la prânz dacă intră în Guvernul USD. Kelemen: Nu negociez cu Voiculescu

“Până atunci, UDMR trebuie să ajungă la o concluzie cu premierul Victor Ponta”, a spus Kelemen Hunor, precizând că nu a intrat deocamdată în detalii cu premierul şi subliniind că oricare dintre decizii – intrarea la guvernarea sau opoziţia până în 2016 – va presupune un risc.

“Nu există condiţii impuse, nici alţii nu ne pun condiţii. Sigur, există loc de negocieri privind toate problemele sensibile”, a afirmat Kelemen, arătând că “pachetul” cu care UDMR se va prezenta la negocieri cuprinde trei teme: drepturile minorităţilor, probleme economice şi dezvoltarea infrastructurii.

Citeşte şi: UDMR. Marko Bela: Fără noi nu e reformă în ţară, nu există progres

Întrebat dacă între “problemele sensibile” sunt şi subiecte precum prefecţi UDMR în Mureş, Covasna, Harghita şi respectiv Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ.

Potrivit acestuia, prefecţii “sigur intră în negocieri”, iar la UMF Târgu Mureş lucrurile “au intrat într-o direcţie ce poate fi exploatată”.

“Rămâne întrebarea dacă acreditarea celor două linii – română şi maghiară – se poate face simultan”, a mai spus preşedintele UDMR, adăugând că aici există o înţelegere semnată în mandatul lui Ponta şi este sigur că se va găsi o soluţie.

Citeşte şi: UDMR vrea să intre la guvernare. Cere Mediul, Cultura şi un post de vicepremier

Kelemen Hunor a precizat, totodată, că autostrada Transilvania, mai ales porţiunea spre Târgu Mureş, constituie un punct de negociere din partea UDMR, iar în ceea ce priveşte ministerele va fi luată în calcul ponderea formaţiunilor politice într-un eventual Guvern, UDMR având, de obicei, două-trei ministere.

“Nu vom începe discuţiile cu funcţiile, ci cu un acord politic”, a afirmat liderul UDMR, făcând referire la “iniţiative legislative care pot fi votate”, dar refuzând să precizeze care ar fi acestea.

Citeşte şi: UDMR. Kelemen Hunor: Depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. Suntem limba cântarului

În ceea ce priveşte descentralizarea, UDMR consideră că este important ca principiul descentralizării să fie pus în practică, a mai spus Kelemen Hunor, arătând, totodată, că autorităţilor locale care se află în procese pe tema arborării steagului secuiesc nu li se poate nega dreptul de a avea un steag.

“Dacă e cel secuiesc, care e problema, până la urmă?”, a spus Kelemen, precizând că la negocieri vor participa preşedinţii PSD, Victor Ponta, UNPR, Gabriel Oprea, şi PC, Daniel Constantin.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response