NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Trilaterala SUA-Rusia-Turcia s-a prăbușit. Deși nu și-a luat funcția în primire, Donald Trump deja a făcut și a desfăcut alianțe

Declarația președintelui turc, Tayyip Erdogan, că trupele sale sunt în Siria pentru a înlătura regimul lui Bashar al-Assad l-a iritat pe noul său aliat, Vladimir Putin, ale cărui trupe luptă împotriva rebelilor sirieni.

„Prietenul“ american, în schimb, Donald Trump a aprobat afirmaţia liderului turc.

Trei lideri cu personalități atât de puternice  Trump, Putin și Erdogan – nu pot să coopereze în liniște și pace dacă interesele lor sunt diferite. Iar în ceea ce privește Siria, telefonul roșu s-a încins în toate direcțiile și au existat mai multe scurte înțelegeri.

Cea mai importantă înțe-legere, dezvăluită de serviciile secrete israeliene, părea bătută în cuie și se observa cu ochiul liber că funcționează. Este vorba de „o linie de cooperare“ între SUA, Rusia și Turcia în lupta împotriva ISIS în anumite zone ale Siriei. Trump și Erdogan acceptaseră colaborarea cu trupele pro-Assad, adică luptătorii din organizația teroristă libaneză Hezbollah, milițiile șiite irakiene și iraniene, care se află sub comanda Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Israelul, Iordania și Emiratele Arabe Unite erau la curent cu această înțe-legere și o acceptaseră în schimbul securității zonei din sudul Siriei.

Mai precis, în schimbul securității zonei-tampon de la granița cu Israelul și Iordania. Barack Obama își rezervase o victorie decisivă împotriva mult-trâmbițatului război împotriva ISIS pentru sfârșitul mandatului. Donald Trump i-a refuzat acest „spectacol”.

Citește integral acest articol în ediția print de vineri a ziarului România Liberă

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response