NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Teoria conspirației. Un fost ofițer CIA susține că Fidel Castro ar fi știut că se pregătește uciderea lui Kennedy

Una dintre controversele privind istoria relațiilor dintre SUA și Cuba va rămâne probabil fără răspuns, după moartea lui Fidel Castro, liderul comunist de la Havana. Cea mai tensionată perioadă din istoria relațiilor SUA – Cuba a fost cea dintre anii 1960 – 1960 și a coincis cu forma maximă a războiului rece. Marele adversar din acel moment al lui Castro a fost liderul de la Casa Albă, JF Kennedy. În 1963, Kennedy a fost asasinat.

Surse neoficiale au afirmat, mult mai târziu, că Fidel Castro a știut că se pregătește uciderea lui Kennedy. Teoria conspirației merge până la a sugera că Fidel Castro a fost unul dintre inițiatorii complotului, scrie The Guardian.

Unul dintre partizanii acestei teorii este Brian Latell, fost analist al CIA în anii ’60 al secolului trecut, devenit ulterior șef al compartimentului CIA pentru America Latină. În anul 2012, Brian Latell, retras din CIA și devenit lector la Universitatea din Miami, a oferit un interviu în care a prezentat dezvăluri – bombă despre Castro și despre asasinarea lui Kennedy.

“Cu siguranță Castro a știut”, a subliniat fostul ofițer CIA.

Potrivit acestuia, în dimineața zilei de 22 noiembrie 1963, cu câteva ore înainte de uciderea lui Kennedy la Dallas (Texas), Fidel Castro a dat un ordin straniu. Fidel Castro ar fi ordonat unui șef al serviciilor de informații de la Havana să oprească monitorizarea “comunicațiilor radio non-specifice” ale CIA și să se concentreze pe urmărirea “unui mic detaliu, orice mic detaliu din Texas”.

După patru ore de la acest ordin al lui Castro a fost anunțată public uciderea lui Kennedy.

Despre asasinul oficial, Lee Oswald, se știe că anterior ar fi cerut o viză de intrare în Cuba, dar Ambasada Cubei din Mexic i-ar fi respins această cerere – iar Fidel Castro ar fi cunoscut și această situație.

“Eu nu spun că Fidel Castro a ordonat asasinatul, nu spun că Oswald era sub controlul lui, pentru că nu știu asta. Ar fi putut fi, dar nu am dovezi. Dar a știut Castro că va muri Kennedy? Da. Castro se temea de Kennedy iar în mintea lui se considera, probabil, în legitimă apărare”, a argumentat fostul analist CIA.

În schimb, ceea ce nu a menționat Brian Latell, în anul 2012, este că fosta lui instituție, CIA, ar fi avut o posibilă implicare în asasinarea președintelui Kennedy.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response