NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

STS: Prezența ursulețului din Sibiu fusese semnalată de 28 de persoane, în trei ore. Peste 700 de persoane anunță că vor participa la un protest, în semn de nemulțumire față de decizia autorităților de a-l împușca

28 de persoane au semnalat, miercuri, între orele 05.20 și 08.09, la numărul unic de urgență 112, prezența unui urs, care a fost a fost ulterior ucis, în centrul Sibiului. Potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), apelurile au fost transferate către Dispeceratele de Urgenţă ale Inspectoratelor de Poliţie, pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi către Ambulanţă, informează Mediafax.

„În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic 112 Sibiu, au fost identificate 28 apeluri prin care se semnalează prezenţa unui urs în oraş, în data de 12 octombrie 2016, la orele 05:20, 07:46, 07:47, 07:49, 07:56, 07:57, 07:59, 08:02, 08:04, 08:07 şi 08:09. Apelurile au fost transferate, potrivit competenţelor, către Dispeceratele de Urgenţă ale Inspectoratelor de Poliţie, pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi către Serviciul de Ambulanţă.La unele dintre orele menţionate, au existat mai multe apeluri într-un interval de câteva minute. O parte dintre acestea nu au fost direcţionate agenţiilor de intervenţie întrucât nu au fost furnizate informaţii noi privind locul în care se afla ursul. In data de 11.10.2016 nu au fost identificate apeluri care să semnaleze prezenţa unui urs în oraşul Sibiu”, informează STS.

Oamenii revoltaţi vor protesta, în Piaţa Mare a Oraşului

Astfel, pe Facebook a fost organizat un eveniment numit „Criminalilor, ce-ați avut cu ursulețul?”. Peste 700 de oameni au anunțat că vor participa. Totodată, 2.200 de persoane s-au arătat interesate de eveniment.

„În numele ursuleţului maro ucis cerem autoritătilor să îşi dea demisia sau să se autodenunţe. Ei aleg. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crima comisă împotriva unui animal nevinovat. În 5 ani în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime şi nu s-a făcut nimic. Ursuleţul este vinovat în ochii voştri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conştiinţă civică. Haideţi să cerem DEMISIA în masă a autorităţilor din Sibiu pentru modul în care a 3-a oară au gestionat situaţia. Cerem dreptate în numele vietăţilor ucise” este manifestul publicat pentru organizare protestului în Sibiu, în Piaţa Mare .

Protestul ar urma să aibă loc vineri, 14 octombrie, de la ora 18.00. În semn de protest, clădirea Teatrului pentru Copii şi Tineret va fi luminată în roşu, toată săptămâna.

Ministerul Mediului a anunțat, joi, că va depune o sesizare la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească modul în care a apărut în centrul orașului ursul care a fost împușcat miercuri. Într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului pecizează că apariția animalului în Sibiu ar putea fi cauzată de rezultatul unei activități ilegale.

„Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș. Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal”, a precizat Ministerul Mediului.

Totodată, reprezentanții instituției au solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș.

În plus, sursa citată precizează că autoritățile locale nu au soliciat Ministerului Mediului acord pentru a împușca animalul. „Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, precizează Ministerul Mediului.


CITEȘTE ȘI: Atunci l-au condamnat pe ursuleț la moarte | OPINIE

 

„Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înființarii cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol”, mai susțin reprezentanții instituției.

Totodată, poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce un urs a fost împușcat mortal, miercuri dimineața, în curtea unei fabrici din oraş. Și Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) a anunțat că va depune o plângere penală la Parchetul General.

În plângerea penală înaintată Parchetului General, FPAM reclamă infracțiunile de cruzime față de animale și omorârea acestora cu intenție, braconaj, abuz în serviciu, dar și complicitate la aceste infracțiuni, potrivit Agerpres.

Marius Marinescu, președintele fondator al Federației, reamintește faptul că ursul este o specie de animal protejat, atât prin convenții internaționale și Directive europene, cât și prin legislația națională, și subliniază faptul că „tranchilizarea și relocarea este metoda civilizată… dar neaplicată”.

„Ursul face parte din speciile cinegetice care <<se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele și cu mijloacele admise de lege, potrivit aprobării date de administrator, cu respectarea reglementărilor subsidiare, privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii>> (Legea nr. 407/2006, art.24). Constituie infracțiune de braconaj și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă <<vânătoarea în intravilan, altfel decât în condițiile art. 34>> (Legea nr. 407/2006, art. 42)”, se arată în textul plângerii penale. Este reclamat și faptul că persoanele care au încercat capturarea ursului nu aveau pregătirea necesară, dar și că utilizarea armei letale de vânătoare nu poate fi folosită decât în limitele Legii nr. 407/2006 și <<numai pentru exercitarea vânătorii în fondurile de vânătoare”.

„În fapt, în mun. Sibiu, zona Ibis, se semnalează prezența unui urs în libertate. Hăituit (…), agresat de jandarmi și alte persoane, de ‘(ne)specialiști în capturarea animalelor sălbatice’, ursul încearcă să se salveze de acțiunea iresponsabilă a acestor persoane, care au interesul panicării animalului, dar și a cetățenilor. Astfel, ‘urmăritorii’ iresponsabili au provocat traume psihice animalului care, derutat, nu a făcut decât să se ferească de o posibilă vătămare fizică. Așa cum a declarat, în primă fază, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, ursul nu a provocat pagube și nu a pus în pericol viața niciunei persoane”, se mai arată în plângerea penală depusă de FPAM.


CITEȘTE ȘI: Nu mai plimbați ursul! | OPINIE

Miercuri dimineața, a fost înregistrat un apel la 112,  în zona Calea Dumbrăvii-strada Someşului, potrivit ISU și Poliției Sibiu, citate de Radio România Actualităţi.  

Au fost mobilizate echipe mixte de poliţiști, jandarmi, pompieri şi reprezentanţi ai grădinii Zoologice din Sibiu care au căutat să găsească animalul. În cele din urmă, animalul a fost împușcat mortal, după ore de căutări, la care au participat polițiști, jandarmi, pompieri și angajați de la Zoo, care au împânzit unul dintre principalele bulevarde ale Sibiului, în încercarea de a găsi ursul care fusese văzut aproape de Hotelul Ibis.

Prefectul Cristian Roman a precizat că ursul a fost împușcat pentru că tranchilizantele nu au avut efect.

„S-a încercat cu tranchilizante să se oprească ursul, dar nu s-a reușit. La un moment dat, ursul a intrat în curte la fabrica de mobilă, unde erau 50 de oameni, care erau în pericol. Tranchilizantul își face efectul în funcție de cum prinzi animalul, cât de adânc intră, câți ani are animalul. Tranchilizantul, din ce mi s-a explicat, putea să-și facă efectul și după 30 de minute. E posibil, în alergare, ursul să fi pierdut acul de la tranchilizant”, a răspuns prefectul la întrebarea dacă nu a existat altă soluție decât uciderea ursului.


CITEȘTE ȘI: Ştirea despre ursul executat la Sibiu face înconjurul lumii. Un europarlamentar critică intervenţia nechibzuită a poliţiştilor: Autoritățile iubesc urșii doar pe cutiile de bere

Modul de acțiune al autorităților a stârnit reacții, atât în societatea civilă, cât și în presa internă și internațională. Totodată, internauții au anunțat că vor organiza un protest, în semn de nemulțumire la modul în care s-a procedat, în cazul ursului din Sibiu.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response