NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Solutia naturala care poate face minuni impotriva cariilor

O igiena orala necorespunzatoare duce la aparitia cariilor, din cauza bacteriilor care se acumuleaza in gura. Cercetatorii au observat ca vinul ne poate apara impotriva acestui pericol.

Nici macar pasta de dinti si apa de gura nu ne apara complet impotriva cariilor, unele substante aflate in astfel de produse putand sa aiba efecte adverse, scrie The Economist. Clorhexidina, de exemplu, cea care se gaseste in apa de gura, pateaza dintii si afecteaza papilele gustative.

Cercetatoarea Victoria Moreno-Arribas, de la un institut specializat in alimentatie, din Madrid (Spania), sustine ca a gasit o solutie inedita si eficienta, un derivat al vinului. Ea stia din cercetarile pe care le facuse anterior ca vinul rosu are proprietati antimicrobiene. Experta spaniola si colegii ei au crescut in laborator mai multe tipuri de bacterii pe un disc de hidroxiapatita, substanta principala a smaltului.

In urma unor experimente facute, s-a constatat ca vinul rosu are proprietatii antibacteriene. Banuiala s-a confirmat, insa vinul nu a fost mai puternic decat clorhexidina. Totusi, vinul rosu a fost mai eficient decat aceasta impotriva a doua bacterii din cele cinci testate, si anume F. nucleatum si S. oralis. In cazul celei de-a doua, vinul fara alcool s-a dovedit si mai bun decat varianta standard.

Efectul minune este produs de un grup de substante din vin denumite de specialisti “flavan-3-oli”.

E bine de stiut ca vinul nu poate inlocui metodele clasice prin care ne pastram igiena orala, insa el poate fi baza unei noi ape de gura in viitor, una care sa nu afecteze papilele gustative.

Rezultatele cercetarii au aparut in revista “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response