NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Seismolog italian: Cutremurele vor continua într-un efect de domino devastator

Cutremurele care au afectat centrul Italiei în ultimele două luni ar putea continua, într-un efect de domino devastator, prin care un seism major inițiază un altul de-a lungul sistemului de falii din Munții Apenini, a declarat duminică un seismolog italian, citat de Reuters.

Gianluca Valensise, seismolog la Institutul Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie, a declarat că există o “legături geodinamică” între seismul din august din zona Amatrice şi cele care au urmat.

„Un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare generează un stres care este redistribuit de-a lungul faliilor adiacente şi le pot face să se rupă, iar cu acest fenomen ne-am confruntat, probabil, din luna august”, a spus Valensise.

„Acest proces poate continua pe termen nedefinit, cu un cutremur mare care slăbeşte o ‘falie-soră’, într-un proces care poate acoperi, în principiu, sute de kilometri”, a adăugat el.

Potrivit lui Valensise, Italia s-a confruntat cu o situație asemănătoare în secolul XVIII, în Calabria. În acea zonă din sudul Italiei, în anul 1783 s-au consemnat cinci cutremure majore, cu magnitudine 6,5 sau mai mare, în mai puţin de două luni.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response