NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Scandal în Canada. Premierul Justin Trudeau l-a lăudat pe Fidel Castro și a stârnit mânia oamenilor

Premierul canadian Justin Trudeau a stârnit un val de critici, după ce l-a lăudat pe dictatorul cubanez Fidel Castro, care a murit vineri seară. Oameni politici canadieni și americani au calificat elogiile aduse lui Castro drept o gafă, scrie publicația britanică The Guardian. 

După moartea lui Fidel Castro, Trudeau, al cărui tată a fost un apropiat al dictatorului cubanez, a dat publicității un comunicat în care a deplâns decesul părintelui revoluției cubaneze, supunând despre el că era ”un adevărat lider”și ”un revoluționar și orator legendar”. 

”Și cei care l-au sprijinit și cei care l-au contestat i-au recunoscut domnului Castro dedicarea și dragostea față de poporul cubanez, care a manifestat întotdeauna o afecțiune profundă pentru ”El Comandante”. 

În vreme ce majoritatea politicienilor occidentali au păstrat un ton neutru sau au condamnat încălcarea drepturilor omului în Cuba, mesajul lui Trudeau a fost pozitiv. Premierul canadian a vorbit despre relația de prietenie a tatălui său cu Fidel Castro, întâlnirea sa cu cei trei copii ai dictatorului și cu fratele său, Raul, în timpul vizitei sale oficiale de luna aceasta, în Cuba. 

”Tatăl meu a fost foarte mândru să-l numească prieten și l-am întâlnit prima dată pe Fidel la funeraliile tatălui meu”, a mai spus Trudeau.

În 1976, tatăl lui Justin, Pierre Trudeau, a fost primul șef de stat al unei țări membre NATO, care să viziteze Cuba, la un moment dat exclamînd chiar ”Viva Castro!”, notează The Guardian. 

Luat peste picior, după elogiul adus lui Castro

Declarațiile de apreciere ale lui Trudeau au stârnit un val de indignare. Senatorul american Marco Rubio, cu descendeță cubaneză, a scris: ”Este o declarație oficială sau este o parodie? Dacă este o declarație reală a prim-ministrului canadian, este rușinos”. 

Pe Twitter, a apărut hashtag-ul ” #TrudeauEulogies”, cu care oameni politici și internauți l-au criticat pe Trudeau, lăudând diverși naziști și dictatori din America Latină sau Asia, dar și pe personajul negativ din saga ”Războiul Stelelor”, Darth Vader.  

”Aplicând programul său de amenajare urbană, Pol Pot a rezolvat cu succes problema suprapopulării”, a scris colonelul Kurt Schliter.  

”Deși controversat, Darth Vader a avut mari succese în spațiu, jucînd totodată un rol important în viața fiului său”, a scris un internaut. 

”Columbia plînge moartea lui Pablo Escobar, un campion al educației publice și al accesului universal la servicii de sănătate”, a scris și John Cardillo. 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response