NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

S-a descoperit o planeta de 13 ori mai mare decat Jupiter

Astrofizicienii de la Universitatea din Toronto, in colaborare cu specialisti din SUA, Europa si Asia, au descoperit o planeta imensa, pe care au poreclit-o Super-Jupiter, aceasta avand de 13 ori masa planetei din sistemul nostru solar si o orbita mai mare decat cea a lui Neptun.

La randul sau, planeta Kappa And b orbiteaza in jurul unei stele masive, Kappa Andromedae, care are de doua ori masa Soarelui, relateaza ScienceDaily. Steaua poate fi zarita cu ochiul liber in constalatia Andromeda, aflandu-se la o distanta de circa 170 de ani lumina.

Planeta a fost zarita inca din ianuarie, insa atunci nu se stia cu exactitate despre ce fel de obiect ceresc este vorba. Ea a fost observata cu ajutorul telescopului Subaru din Hawaii. A fost zarita din nou in iulie, in aproximativ aceeasi pozitie ca la inceputul anului, a explicat unul dintre astrofizicienii implicati in studiu, Thayne Currie, de la Universitatea din Toronto.

Masa mare atat a stelei, cat si a planetei ce o orbiteaza sunt in contrast direct cu sistemul nostru solar. Asta, desi si pana acum specialistii erau de parere ca stele mari, cum e cazul lui Kappa Andromedae, au, cel mai probabil, planete cu dimensiuni direct proportionale.

Insa existau indeajuns de multe voci care spuneau ca daca o stea este “prea masiva”, radiatiile sale puternice pot influenta procesul de formare al planetei. Cazul de fata demonsteaza ca stele cu o masa de 2,5 ori mai mare decat cea a Soarelui sunt perfect capabile sa aiba in vecinatate planete, chiar si de astfel de dimensiuni.

“Este un sistem planetar complet diferit de al nostru”, a declarat Thayne Currie. “Steaua este mult mai mare decat soarele nostru, iar planeta este de cel putin 10 ori mai masiva decat orice planeta din sistemul nostru solar”.

In plus, planeta se afla la o distanta cu mult mai mare decat oricare din sistemul nostru solar fata de Soare. In mod normal, astfel de planete nu se formeaza la o asemenea distanta, asa ca descoperirea pune la indoiala teoriile existente referitoare la cum se formeaza planetele.

Ultimul sistem exoplanetar a fost descoperit in urma cu trei ani.

Mai multe detalii despre planeta si steaua sa vor fi publicate in Astrophysical Journal Letters.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response