NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Robert Negoiță dă explicații la Parchetul General, în legătură cu lucrarea sa de doctorat

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, s-a prezentat, miercuri dimineața, la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu și instigare la fals în legătură cu teza de doctorat, informează Agerpres.

În 12 octombrie, Robert Negoiță a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului General în dosarul de plagiat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual și uz de fals. Potrivit Biroului de presă al Parchetului General, Robert Negoiță are calitatea de suspect.

La intrarea în sediul Parchetului, Negoiță a afirmat că este tot timpul pregătit să răspundă întrebărilor procurorilor. Întrebat dacă a adus dovezi care să îi susţină nevinovăţia, Negoiţă a răspuns: „Ce dovezi?”, după care a intrat în clădire.

În același dosar, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Ioan Dascălu, cel care a coordonat lucrarea de doctorat a lui Negoiță, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și uz de fals.


CITEȘTE ȘI: De ce este mai cinstit Negoiță decât Ponta

Dosarul a fost deschis ca urmare a autosesizării procurorilor de la Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public, în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General. Ulterior, cauza a fost înregistrată pe rolul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, fiind declinată după câteva zile la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit legii drepturilor de autor, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie. Împăcarea înlătură răspunderea penală”.

Ministerul Educaţiei anunţa, la data de 24 iunie, că CNATDCU a primit cererea Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” privind retragerea titlului de doctor în cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, instituţia de învăţământ constatând că lucrarea de doctorat este plagiată.

Robert Negoiţă a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de „moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care şi-l asumă şi din care a învăţat o lecţie importantă, respective că „singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.

Primarul Sectorului 3 este doctor în Ştiinţe Juridice din anul 2012, când şi-a dat doctoratul la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, teza fiind intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”. Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Şercan într-un articol publicat pe 30 mai în PressOne. Ea a prezentat, în facsimil, lucrarea lui Negoiţă şi textele din care acesta a copiat – articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate şcolare.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response