NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Raport despre Reindustrializarea Romaniei: Metalele pretioase, „bijuteriile” viitorului

Raport despre Reindustrializarea Romaniei: Metalele pretioase, „bijuteriile” viitoruluiRaport despre Reindustrializarea Romaniei: Metalele pretioase, „bijuteriile” viitorului

Nanotehnologia, electronica si medicina vor schimba, in cativa ani, structura cererii mondiale de aur, argint si platina.
Au trecut vremurile cand metalele pretioase erau asimilate numai monedelor si bijuteriilor. Ele sunt acum materiale de baza in industriile viitorului datorita calitatilor fizice si chimice deosebite. Pe de alta parte, ele isi pastreaza rolul de „refugiu investitional” in vremuri de criza, insa analistii cred ca acest „obicei” este unul care tine mai mult de psihologie decat de ratiuni financiare. Revista „Finantistii” va prezinta resursele de care dispune Romania in acest domeniu, intr-un material care face parte din campania „Raport despre Reindustrializarea Romaniei”.

Romania are rezerve de aur de cel putin 700 de tone. De asemenea, mai putem produce 2.000 de tone de argint. Neoficial, se spune ca valoarea resurselor de minerale pretioase depaseste 50 de miliarde de dolari. In ceea ce priveste cantitatile insa, ele reies din datele publicate de companiile cu atributii de explorare si exploatare, citate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Daca insa incerci sa gasesti date despre aur si argint sau alte minereuri pretioase pe site-ul agentiei respective vei avea mari surprize – cu greu abia dai peste cateva declaratii. Sigur, in unele state, printre care si Romania anilor 80, cifrele din acest domeniu erau tinute la secret. In ceea ce ne priveste, a parut ca nu mai este cazul dupa anul 2005, in conditiile in care aproape toate exploatarile detinute de stat au fost inchise pe motiv de „epuizarea resurselor”. Atunci, cum de la ora actuala exista cel putin 8 companii straine care detin licente de exploatare a resurselor de aur si argint? La ce date geologice au avut acces acestea?


Localizare

Trecand totusi peste semnele de intrebare inerente, cele mai importante zacaminte de aur si argint se afla la Rosia Montana, Certej si Baita Craciunesti. La Certej, in Hunedoara, compania „insarcinata” cu exploatarea spera ca din 2015 sa extraga aur in valoare de 160 de milioane de dolari anual (4 tone).

De departe insa cea mai cunoscuta locatie in ceea ce priveste rezervele de aur se afla la Rosia Montana. Acolo exista un zacamant de aur in valoare de 11 miliarde de dolari, adica aproximativ 250 de tone de metal pretios. Pe baza acestor cifre se poate spune ca in tara noastra, la Rosia Montana, se afla cel mai mare zacamant de aur din Europa continentala.

De altfel, in productia de aur Romania ocupa, la mijlocul secolului XX, locul al doilea in Europa, dupa Rusia. In tara noastra minereurile de aur erau concentrate in doua mari zone auroargentifere din Transilvania: zona Brad (cu centre de extractie la Rosia Montana, Gura Barzei, Baita, Zlatna, Baia de Aries) si zona Baia Mare, unde se gasesc zacaminte de sulfuri polimetalice bogate in aur si in argint.
In ceea ce priveste argintul, zona Rosia Montana este, de asemenea, cel mai bine pozitionata – 1.600 de tone, cu o valoare de piata de 3 miliarde de dolari. Restul de pana la 2.000 de tone este asociat, in principal, celorlalte exploatari aurifere din Romania.


Platina, un secret bine pazit

De multe ori s-a spus ca platina poate fi considerata mai valoroasa decat aurul, ceea ce nu este intotdeauna fals. Platina are calitati unice din punct de vedere fizic si chimic, iar productia anuala mondiala se ridica la doar 120 de tone. Adica undeva la 6% din productia internationala de aur si 1% din cea de argint. Cele mai importante resurse de platina se afla in Africa de Sud (80% din total), Rusia (11%), Canada (6%), „restul lumii” concentrand 3%. Zacamintele importante se afla in complexul Bushweld (Africa de Sud), Norlisk (Rusia) si Bazinul Sudbury (Canada).

In ceea ce ne priveste, in Romania exista rezerve de platina, dar ele sunt simbolice (asociate cu alte minereuri) si greu de exploatat, ca atare nu poate fi vorba despre o productie care sa ne asigure independenta din acest punct de vedere.


Nanotehnologia, viitorul aurului

In general, avem o perceptie eronata despre metalele pretioase, tributari poate povestilor care ne-au insotit de-a lungul vietii. Muti dintre noi cred ca aurul, argintul sau platina sunt folosite doar in industria bijuteriilor sau ca refugiu investitional in vremuri tulburi din punct de vedere economic si financiar.

In prezent, exista o paleta destul de larga a industriilor care folosesc aurul ca materie prima datorita caracteristicilor sale speciale: nu oxideaza in aer sau apa, are o buna conductibilitate electrica si termica si reflecta radiatiile infrarosii. Asadar, aurul este folosit intens in industria sticlei, industria produselor electronice si in industria aerospatiala (invelisul rachetelor). Conexiunile si firele din aur sunt prezente in majoritatea calculatoarelor, telefoanelor mobile si tuturor aparatelor electronice. Aplicatiile medicale ale aurului se pare insa ca vor lua amploare odata cu dezvoltarea nanotehnologiei si a medicinei – in tratarea diverselor tipuri de cancer si afectiuni osoase.

Sa nu uitam totusi ca utilizarile industriale acopera numai 30% din productia totala de aur, in timp ce restul de 70% este folosit in industria bijuteriilor si in domeniul financiar.


Argintul si platina, vitale in industrie

Cu doua decenii in urma, cererea mondiala de argint era dictata, dupa industria bijuteriilor, de industria fotografica. Acum, locul peliculelor fotografice a fost luat de industria electronica – argintul este un conductor mai bun decat cuprul. Si el este folosit in nanotehnologie, dar si in industria medicala – pansamente, purificatoare de apa, aliaje, inclusiv dentare. Cererea industriala de argint este din ce in ce mai mare si reprezinta trei sferturi din productia mondiala. Doar 25% mai este folosit la bijuterii sau in tezaurizare.

Cererea de platina este in crestere la nivel mondial, in special datorita industriilor care o folosesc ca materie prima. Se foloseste in componente electronice, aplicatii industriale, convertori catalitici pentru automobile, industria farmaceutica si, bineinteles, in industria bijuteriilor. Platina face parte din acelasi grup de metale cu Paladiu, Rhodiu, Rutheniu, Osmiu si Iridiu. Toate detin calitati unice din punct de vedere chimic si fizic, din acest motiv fiind vitale pentru procesele industriale. Platina si Paladiu sunt cel mai des utilizate in special datorita functiilor catalitice, conductivitate, temperatura foarte inalta de topire si rezistenta la coroziune.

Rosia Montana, cea mai pretioasa localitate

Este cea mai veche localitate din Romania, atestata documentar inca de acum aproape 1.900 de ani. Alburnus Maior (numele roman al Rosiei Montana) era in Antichitate un important centru comercial. Aici existau piete si mine de aur, se organizau licitatii, era unul din nodurile economice importante ale Europei.

Se spune ca romanii au extras de la Rosia Montana aproape 200 de tone de aur si 1.500 de tone de argint iar Imperiul Austro-Ungar a extras si el 100 de tone. In ultimii ani localitatea a mai devenit cunoscuta si datorita „galeriilor romane”. Un termen oarecum impropriu atata timp cat vestigiile sapaturilor efectuate de romani au fost, in mare parte, „alterate” de exploatarile ulterioare.

Topul statelor detinatoare de aur

La capitolul rezervelor de aur Romania se plaseaza pe locul 31 in lume, inaintea unor state precum Polonia, Australia, Danemarca, Bulgaria, Brazilia, Canada, Serbia sau Ungaria. Rezervele de aur din lume se ridica la 30.100 de tone. Cu cele aproape 104 tone, suntem cel mai bine plasati in zona Europei Centrale si de Est. Cel mai mult aur este detinut de Statele Unite ale Americii – 8.150 tone – reprezentand aproape 30% din rezervele de pe glob.

Pozitia a doua, la mare distanta, este ocupata de Germania, cu 3.400 tone de aur. Urmeaza Fondul Monetar International, care detine 2.700 tone de aur. In anumite momente, FMI vinde din metalul pretios unor state interesate – in special China, India si Rusia -, iar cu banii obtinuti se acorda imprumuturi statelor aflate in dificultate.

Evolutia preturilor

Pretul mediu al unei uncii de aur (echivalentul a 31,1 grame) este estimat sa evolueze de la 1.750 de dolari in acest an la 1.800 de dolari in 2013, pentru ca apoi sa scada la 1.300 dolari pe uncie pana in 2017. Recordul in materie de cotatii s-a produs in septembrie anul trecut, cand o uncie de aur s-a vandut cu peste 1.900 de dolari. La argint pretul unei uncii este la ora actuala undeva la 28 de dolari si se estimeaza ca pana in 2017 se va stabiliza undeva la 21-22 de dolari. In ceea ce priveste platina, pretul actual este de 1.480 de dolari si se estimeaza ca are un potential de crestere peste aur – peste 5 ani este cotata la 1.500-1.550 de dolari/uncie.

  2012-07-12 2012-07-11
3.7663
4.5237
3.6842
186.7459

Comenteaza

Widget stiri

Finantistii.ro

Articole asemanatoare

3 Comments

  1. In minerit avem avantaje foarte mari, avem resurse, avem oameni cu experienta si avem si investitori cu proiecte pregatite sa fie implementate, cum e si in cazul Rosia Montana. Poate ar trebui sa luam exemplul Finlandei, ei erau o tara agrara pana cand si-au adus investitori straini pentru minerit, acum sunt cei mai mari producatori de aur din Europa (deocamdata) si se vede ca lucrul asta le-a priit.

  2. da avem metale pretioase, dar pacat ca nu stim sa le valorificam, sa atragem investitii, sa demaram proiecte avantajoase. asa ca stam pe el si culmea zonele miniere sunt cele mai afectate de saracie si somaj, ce-am rezolvat

  3. putem sa fim din nou in topurile producatorilor de aur din Europa, prin deschiderea minei de la Rosia Montana am deveni cei mai mari producatori de aur din Uniunea Europeana, iar o asemenea pozitie cu siguranta s-ar dovedi benefica pentru tara noastra, asta pe langa miliardele de dolari care ne intra la buget din mina

Leave a Response