NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

R. MOLDOVA: Nereguli la scrutinul parlamentar, spun observatorii locali. OSCE: alegerile se desfăşoară fără probleme

Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, într-o conferinţă de presă, că la o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe la sigilarea urnelor. În unele secţii, mai mulţi alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au constatat că cineva deja a votat în locul lor.

Citește si: Peste 6500 de cetăţeni moldoveni au votat în România până la ora 15:30

La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au terminat şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca.

Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila “Alegeri 30.11.2014”, care confirmă că titularul acestuia a votat. Şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe Internet a buletinului de vot cu ştampila “Votat” aplicată, iar acest lucru este ilegal.

S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol a verificat minuţios cetăţenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.

Citește si: Cetățenii moldoveni din România spun că au votat pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană

Anterior, reprezentantul Promo-LEX anunţase că 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare.

Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică. Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficienţe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secţii de votare s-au creat cozi.

Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare.

Citește si: Coadă la vot, la Moscova

Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineţii, alegerile s-au desfăşurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. “Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi”, a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response