NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Primul scandal la Mondialul de baschet: Turcia ironizeaza “Haka” neo-zeelandeza

Turcia si Noua Zeelanda au creat prima polemica la actuala editie a Mondialelor de baschet care a inceput, sambata, in Spania.

In deschiderea partidei dintre cele doua selectionate, baschetbalistii de la Antipozi s-au pregatit sa realizeze traditionalul “Haka”, strigatul de lupta al echipei de rugby, adoptat si de selectionata de baschet.

In momentul in care a inceput recitalul, jucatorii turci au decis sa nu priveasca simbolicul ritual retragandu-se pe banca de rezerve. Atitudinea baschetbalistilor de la Bosfor a fost primita cu ostilitate de fanii aflati in tribune, care i-au fluierat timp de mai multe minute.

“Turcii ne-au respectat alta data, dar cu acesta ocazie s-au decis sa nu o faca cu Haka noastra. Ei au ales sa nu ne respecte si sa aduca ofensa a ceea ce reprezinta tara noastra, cultura noastra, echipa si traditia noastra.”, a declarat jucatorul Frank Casey de la neo-zeelandezi.

“Respectam mult importanta pe care o are “Haka” pentru Noua Zeelanda, si ceea ce presupune pentru ei, dar am vrut sa mentin concentrata echipa, pentru ca pentru noi era o partida foarte importanta. Daca toate echipele fac un ritual istoric de doua minute inainte de meciuri nu ne mai putem concentra.”, a justificat comportamentul otomanilor Ateman, selectionerul Turciei,.

In final Turcia s-a impus la limita, scor 76-73, in fata Noii Zeelande.

Iata rezultatele din prima zi:

Grupa A: Spania-Iran 90-60, Franta -Brazilia 63-65, Egipt -Serbia 64-85
Grupa B: Grecia-Senegal 87-64, Croatia – Filipine 81-78, Porto Rico-Argentina 75-98
Grupa C: SUA -Finlanda 114-55, Noua Zeelanda -Turcia 73-76, Ucraina- Republica Dominicana 72-62
Grupa D: Mexic -Lituania 74-87, Angola-Coreea de Sud 80-69, Australia -Slovenia 80-90

Sport intern si international, stiri, analize, comentarii | Sport | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response