NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Prima mumie care a fost supusă unei tomografii computerizate

FOTO: Daily Mail

O mumie veche de 2.600 de ani va fi reprodusă pentru prima dată, după ce craniul ei a fost supus unei tomografii computerizate, scrie Daily Mail. În urma analizei, care se foloseşte de obicei pentru a detecta anumite boli cerebrale, specialiştii au observat detalii impresionante legate de craniul unui preot antic din Egipt, Tayef Nakht.

Specialiştii vor folosi materiale speciale pentru a construi “capul” mumiei, produsul final fiind o replică a feţei egipteanului antic, realizată din bronz şi va fi expus la Muzeul Regal Cornwall în iunie, la deschidere. “Avem câteva informaţii despre preot, ştim că avea în jur de 65 de ani şi suferea de artrită”, a spus curatorul muzeului.

De asemenea, mumia lui Tayef Nakht are aproximativ 1.5 metri înălţime, însă experţii consideră că trupul s-a micşorat în timp din cauza procesului de mumificare. Deşi specialiştii au fost uimiţi când au văzut prima dată chipul mumiei, ei au aşteptări mai mari, sperând să poată obţine şi analiza ADN.

Mumia a fost adusă la Cornwall, Marea Britanie, în secolul 19 şi a fost analizată prima oară în 1828. “Corpul era perfect întreţinut, sprâncenele fiind intacte, iar fruntea acoperită cu o pastă făcută din ierburi”, se arată într-un raport. Mumia a face acum parte din recuzita Muzeului Regal Cornwall din oraşul britanic Truro.
 

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

 

Pagina 1 din 1

Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response