NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Președintele ales Igor Dodon susține că n-ar trebui să existe armate nici în Transnistria, nici în Republica Moldova │INTERVIU DW

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, într-un interviu publicat de Deutsche Welle, că n-ar trebui să existe armate “nici în Transnistria nici în Moldova”.

Igor Dodon a făcut această precizare când a fost întrebat cum consideră “că ar putea fi unite Armata Națională a Moldovei și așa-zisa armată transnistreană”.

Răspunsul lui Igor Dodon la această întrebare a fost scurt: “Cred că nu ar trebui să existe armate în general – nici în Transnistria, nici în Moldova”.

Pe de altă parte, Igor Dodon a fost întrebat cum se poate rezolva problema fostei armate a 14-a a Rusiei, aflată în Transnistria.

“Eu susțin statutul de neutralitate al Moldovei care, apropo, este consfințit în Legea Supremă. Acest statut presupune lipsa unor trupe străine pe teritoriul Republicii Moldova”, a răspuns președintele ales.

În privința actualului ministru al Apărării, Anatol Șalaru, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că îl va înlocui din funcție.

“Șalaru nu este la locul lui… Cu Armata trebuie să conducă profesioniști din rândul lor. În plus, Șalaru a încălcat de nenumărate ori legislația și în funcția de ministru al Apărării, și atunci când era ministru al Transporturilor. Mai mult, eu cred că un ministru al Apărării, într-un stat neutru, nu are dreptul să declare că Moldova trebuie să adere la NATO și să pledeze public pentru aceasta. Pentru așa declarații, în orice țară neutră din lume, ministrul ar fi zburat din funcție”, consideră Igor Dodon.

În privința rezultatului ultimelor alegeri prezidențiale, Igor Dodon s-a declarat nemulțumit de faptul că “mulți cetățeni de-ai noștri din străinătate nu au putut vota. În Rusia, de exemplu, au fost lipsiți de acest drept 800 000 de oameni. Dacă le-ar fi fost asigurat tuturor dreptul la vot, aș fi câștigat la aceste alegeri cu un scor de 70 la sută”, susține Igor Dodon.

Citiți integral interviul acordat de Igor Dodon pe site-ul Deutsche Welle.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response