NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Premierul Belgiei, rezervat în privinţa şanselor ca UE să aprobe un acord economic cu statul Canada

După mai bine de 10 ani de negocieri privind ridicarea vizelor pentru Canada, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că Guvernul de la Ottawa va face concesii privind acordarea vizelor pentru români şi bulgari, dacă ajunge la un acord cu Belgia. Charles Michel, premierul belgian, a avertizat că este “neliniştit” în privinţa şanselor ca UE să aprobe Acordul Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA), blocat încă de Valonia.

“Am stat toată noaptea încercând să găsim formule, soluții. Am luat personal legătura cu Justin Trudeau (premierul canadian), pentru a vedea care mai sunt posibilitățile de a lua în calcul îngrijorările exprimate. Nu sunt sigur, pentru că am sentimentul că există o radicalizare a pozițiilor din partea guvernului regional valon”, a declarat Charles Michel.


Citeşte şi: VIDEO. S-a ajuns la un acord privind ridicarea vizelor pentru Canada. Președintele Iohannis: România nu mai are niciun fel de obiecţii faţă de acordul comercial cu acest stat. Anterior, Bucureștiul amenințase cu blocarea acordului


Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa, informează EUObserver, scrie Mediafax.

Întâlnirea ambasadorilor celor 28 de state membre UE a avut loc în paralel cu summirul Consiliului European cu scopul de a ajunge la un compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii Belgieifaţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA).

Executivul din Wallonia a respins propunerile UE, împiedicând astfel, ca guvernul federal belgian să semneze acordul CETA.

“Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi vineri dimineaţă. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părţi ale lumii”, a atras atenţia Juncker 

Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse nu sunt suficiente şi va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA, precizează sursa citată.

“Există îmbunătăţiri, dar textul este insuficient. Pentru canadieni, încă există spaţiu de manevră, spre deosebire de europeni… Ne vom întâlni cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland”, a declarat Paul Magnette, citat de agenţia de ştiri Belga. 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response