NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Poti sa slabesti sau sa te lasi de fumat prin hipnoza? Interviu

Vedetele de peste Ocean – si nu numai – sustin adesea ca s-au lasat de fumat sau au reusit sa slabeasca recurgand la hipnoza.

Doar cand auzim termenul, parca ne vine sa facem doi pasi in spate, pentru ca nu ne-am lasa pe mana unui strain, care sa faca ce vrea cu creierul nostru.
Dar cum stau lucrurile in realitate cu hipnoza? Cine are voie sa o practice si, mai ales, ajuta ea la ceva? In plus, vine la pachet cu riscuri, asa cum poate ai vazut in filme? Nu in ultimul rand, oare toti suntem susceptibili la hipnoza? Putem fi hipnotizati impotriva vointei noastre?

La toate aceste intrebari a raspuns, intr-un interviu acordat Ziare.com, psihoterapeutul Madalina Sucala, de la Icahn School of Medicine, Mount Sinai, SUA.

Hipnoza pare multora o pseudo-stiinta, ceva ce tine de sfera supranaturalului. Care este realitatea?

Hipnoza este o tehnica psihologica ce fascineaza si sperie in acelasi timp. Mare parte din reputatia hipnozei este bazata pe filme sau show-uri, unde vedem de obicei poate un psihiatru care isi ajuta pacientul sa recupereze amintiri dintr-o viata anterioara sau un magician care amuza publicul, provocand prin hipnoza comportamente cu totul atipice.

Realitatea este insa mai putin senzationala. In psihologia clinica, hipnoza este o tehnica terapeutica in spatele careia exista numeroase studii care ii atesta eficienta pentru diferite simptome.

Din perspectiva pacientului, hipnoza este resimtita ca o stare de relaxare profunda si concentrare a atentiei, similara cu starea resimtita atunci cand suntem foarte concentrati citind o carte sau vizionand un film. Pacientul este pe deplin constient si are control asupra acestei tehnici, putand decide daca vrea sau nu sa participe, precum si in ce masura doreste sa raspunda la sugestiile hipnotice oferite.

Din perspectiva psihoterapeutului, hipnoza presupune acordul pacientului de a participa la o tehnica psihoterapeutica bazata pe sugestii de modificare a comportamentului, emotiilor sau starilor fiziologice. In context clinic, hipnoza este utilizata doar atunci cand pacientul are un anumit diagnostic sau simptom pentru care exista studii care sa indice ca hipnoza este eficienta.

Daca aceste conditii sunt indeplinite si psihoterapetul stie sa utilizeze aceasta tehnica, urmatorul pas este de a explica pacientului in ce consta aceasta tehnica si a stabili daca se doreste implementarea acesteia.

Acest lucru inseamna ca psihologii nu folosesc hipnoza doar pentru ca pot, pentru ca este interesant, pentru ca asta ii face mai speciali in ochii pacientilor sau le confera o aura de mister. Folosim hipnoza atunci cand avem motive intemeiate sa credem ca este o tehnica indicata pentru problema asupra careia lucram, luand aceasta decizie impreuna cu pacientul, in baza cunoasterii literaturii de specialitate si a pregatirii pe care o avem.

Hipnoza este asadar o tehnica psihologica la fel ca si oricare alta, fiind utilizata dupa indicatii clinice bine stabilite. Este o tehnica cu eficienta dovedita, insa cu nimic supranaturala sau magica.

Cine are voie sa practice hipnoza?

Fiind o tehnica psihologica, hipnoza poate sa fie practicata in mod competent si etic de catre psihologi clinicieni si psihoterapeuti acreditati. In realitate, insa, oricine poate face un curs online sau poate citi o carte despre hipnoza. Acest lucru nu inseamna insa ca persoana respectiva are competente si acreditare clinica.

Ca si pentru orice alt serviciu medical sau psihologic, este necesara verificarea acreditarii competentelor clinice ale persoanei sau insititutiei care ofera astfel de servicii.

Care sunt riscurile, daca nu este aplicata cu buna credinta sau stiinta? Exista asa ceva?

La fel ca orice alta tehnica psihologica, hipnoza poate sa fie folosita in mod mai mult sau mai putin adecvat. Acest lucru tine de pregatirea si competenta terapeutului. Riscul evident este investitia de timp si resurse financiare fara a obtine vreun rezultat, risc ce poate fi prevenit prin verificarea acreditarii si competentelor terapeutului.

Dvs. practicati hipnoza?

In cadrul echipei de cercetare in care lucrez la Icahn School of Medicine la Mount Sinai, utilizam si studiem rolul hipnozei pentru reducerea diferitelor efecte secundare ale tratamentelor pentru cancer.

Aceasta linie de studii a fost initiata de dr. Guy Montgomery (profesor la Icahn School of Medicine, Mount Sinai) si dr. Daniel David (profesor la Universitatea Babes-Bolyai si profesor adjunct la Icahn School of Medicine, Mount Sinai).

Romanii sunt deschisi la o astfel de metoda? Mai deschisi decat strainii sau nu?

Sunt studii care arata ca atitudinile fata de hipnoza variaza in functie de cultura de referinta. Nu sunt la curent cu studii care sa fi investigat acest lucru in Romania, dar este posibil sa existe diferente fata de alte culturi. In Romania, psihologia este o disciplina relativ noua si publicul este educat treptat in ceea ce priveste utilizarea serviciilor clinice.

In ce fel de cazuri se poate apela la hipnoza?

Exista numeroase studii care arata ca hipnoza este eficienta pentru durere acuta si cronica, insomnie, simptome de anxietate si multe alte afectiuni si simptome. La o cautare intr-una dintre cele mai renumite baze de date stiintifice (PubMed.gov) exista mai mult de 13.500 de studii care investigheaza fie eficienta, fie mecanismele hipnozei.

Multe dintre rezultatele obtinute cu ajutorul hipnozei pot fi insa obtinute si prin alte tehnici psihologice, asa incat utilizarea acestei tehnici se decide colaborativ, de catre pacient si terapeut.

Ce se poate obtine in urma ei?

Rezultatele obtinute cu ajutorul hipnozei depind de problema initiala si competenta terapeutului. Unul dintre domeniile in care hipnoza este foarte eficienta este managamentul simptomelor secundare ale tratamentelor pentru cancer. De exemplu, un studiu realizat de echipa condusa de dr. Monrtgomery si dr. David a investigat eficienta unei interventii hipnotice scurte (15 minute) pentru a reduce efectele secundare post-chirurgicale la pacientele cu cancer de san.

Acest studiu, care a inclus 200 de participante, a aratat ca hipnoza a redus durerea, oboseala si disconfortul post-chirurgical. Mai mult de atat, hipnoza a redus si costurile ingrijirii medicale cu 722 de dolari/pacienta, datorita faptului ca femeile au avut nevoie de o cantitate mai redusa de medicatie analgezica si au petrecut mai putin timp in sala de operatie.

Sunt destule vedete care sustin ca au reusit sa slabeasca sau sa se lase de fumat prin hipnoza. In ce masura functioneaza?

Exista cercetari care atesta o oarecare eficienta a hipnozei pentru fumat si slabit. De exemplu, sunt studii care arata ca adaugarea hipnozei la terapia cognitiv-comportamentala imbunatateste semnificativ eficienta acesteia pentru slabit.

Aceste comportamente (fumatul, comportamentul alimentar nesanatos) au insa sisteme de cauzare si mentinere complexe si succesul interventiilor este adesea redus, in general.

Exista si persoane care nu pot fi hipnotizate? De ce?

In general, nicio persoana care nu doreste sa fie hipnotizata nu poate sa fie hipnotizata. Asa cum am mentionat anterior, hipnoza presupune acordul pacientului. Daca insa doresc acest lucru, studiile arata ca aproape 90% dintre pacienti raspund la hipnoza. Acest lucru inseamna ca majoritatea oamenilor pot beneficia de hipnoza.

Deci nu putem fi hipnotizati impotriva vointei noastre?

In context clinic, niciun pacient nu poate fi hipnotizat impotriva vointei lui. Pacientul este intotdeauna informat si consultat in ceea ce priveste utilizarea acestei tehnici. In plus, cred ca este de interes aici sa mentionez ca exista studii care arata ca, si daca am dori sa aplicam hipnoza fara a spune insa acest lucru, nu am obtine acelasi efect.

Exista un studiu care arata ca, daca pacientilor li se spune ca au parte de un exercitiu de relaxare insa terapeutul aplica de fapt hipnoza, nu se obtin aceleasi efecte hipnotice ca si in situatia in care pacientii stiu ca urmeaza hipnoza. In alte cuvinte, daca vrem sa obtinem efectele hipnozei, trebuie sa ii spunem pe nume.

Daca unei persoane i s-a indus starea de hipnoza si nu a fost “scoasa” din aceasta stare, ce se intampla? Va iesi singura din aceasta stare?

Acesta este mai degraba un mit terapeutic, pornit din conceptia gresita ca hipnoza ar fi ceva similar unui “magic spell” care trebuie anulat. In realitate, insa, pacientul nu poate sa fie “uitat” in aceasta stare, daca hipnoza este realizata in mod responsabil si competent.

Exista un test care ne poate spune cat de susceptibili la hipnoza suntem?

Exista o serie de teste care pot sa fie aplicate de catre terapeut pentru a stabili acest lucru. Multe dintre acestea insa sunt ele insele o forma de hipnoza, aplicate adesea mai degraba pentru a educa si familiariza pacientul cu hipnoza, mai mult decat de a testa cat de susceptibil este.

Pentru a concluziona, hipnoza este o tehnica psihoterapeutica cu o eficienta dovedita stiintific pentru o serie de simptome. Decizia de a o utiliza este bazata pe simptomatologia pacientului, studiile de eficienta, pregatirea terapeutului si dorinta pacientului de a utiliza aceasta tehnica.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response