NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Planete extreme: cele mai fierbinti, reci, batrane, tinere sau rapide

In ultimii 50 de ani, pe masura ce telescoapele au devenit tot mai mari si mai peformante, am avut acces la din ce in ce mai multe informatii legate de vecinii nostri cosmici. Iar planetele ciudate, din punctul nostru de vedere, nu sunt putine.

Daca ar exista o Carte a Recordurilor pentru planete, aici ar fi cuprinsa, cu siguranta, cea mai rapida planeta, SWEEPS-10, care isi orbiteaza soarele la o distanta de numai 1.190.914 de kilometri, adica la o distanta de aproximativ trei ori mai mare decat cea dintre Pamant si Soare, conform Daily Mail. Un tur complet al acesteia, o zi pe SWEEPS-10, dureaza numai 10 ore.

Cea mai mare planeta cunoscuta este TrES-4, care e de 1,7 ori mai mare decat uriasul sistemului nostru solar, Jupiter. E si una dintre cele mai ciudate planete, fiind si foarte usoara, cu o densitate de numai 0,2 grame pe un centimetru cub, potrivit lui Georgi Mandushev, de la Observatorul Lowell din Arizona. Planeta se afla la o distanta de 14.000 de ani lumina.

Cea mai batrana planeta descoperita pana acum e Methusela, alintata asa de la PSR B1620-26 b. Una dintre bunicile Universului, ea s-a format in urma cu 12,7 miliarde de ani, fiind cu 8 miliarde de ani mai batrana decat Pamantul.

Methusela s-a format la numai 2 miliarde de ani dupa Big Bang, iar descoperirea ei, in 1993, ne-a schimbat perceptia asupra formarii planetelor. Ar putea fi cu mult mai multe, mult mai batrane decat ea in Univers, asteptand sa fie descoperite.

NASA e de parere ca, initial, planeta a evoluat in jurul altei stele, care a murit intre timp.

La polul celalalt, cea mai tanara planeta, se afla una inca nebotezata, care are mai putin de un milion de ani de cand s-a format. Acesta orbiteaza steaua Coku Tau.

Cea mai fierbinte planeta descoperita pana acum este WASP-12b, unde temperatura e de circa 2.200 grade Celsius. WASP-12b este un veritabil candidat si la categoria “marime”, fiind aproape de doua ori cat Jupiter.

Cea mai rece planeta este OGLE-BLG-390L, unde temperatura este de minus 220 de grade Celsius. Are de cinci ori masa Pamantului si se crede ca ar fi stancoasa, gasindu-se la o distanta de 28.000 de ani lumina fata de noi.

Epsilon Eridani (b) nu e o planeta foarte speciala, insa are avantajul de a se afla la numai 10,5 ani lumina fata de noi, ceea ce inseamna ca foarte curand o vom vedea cu ajutorul telescoapelor, asa cum putem face cun vecinii din sistemul nostru solar.

Cea mai mica planeta din lista pusa cap la cap de Space.com este Kepler-10b, care este de numai 1,4 ori mai mare decat Terra, aflandu-se la 560 de ani lumina distanta. A fost descoperita abia in ianuarie 2011 si este, fara indoiala, dupa cum se exprima NASA, o planeta stancoasa, asemeni Pamantului.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response