NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Peste 20.000 de copii se nasc prematur anual în România

Complicațiile prematurații sunt o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate perinatală și cu serioase consecințe pentru familiile afectate. În prezent însă, şansele de supravieţuire ale unui nou-născut prematur sunt mult mai mari decât în trecut, datorită progreselor realizate în secţiile de terapie intensivă a nou-născuţilor.

Astfel, în țara noastră, rata mortalității infantile a scăzut de la 10,6 la mia de copii născuți vii, în 2010, la o rată de 8‰, în 2015, schimbare pozitivă ce se datorează și eforturilor Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în asigurarea tratamentului medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur. Deși progresul este unul vizibil, această cifră plasează în continuare România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media în anul 2015 era de 4.5‰.

De aceea, Salvați Copiii continuă programul național de reducere a mortalității infantile început în 2010, prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităților din toată țara, cât și prin organizarea de programe educaționale pentru femeile din comunități defavorizate. Până acum, datorită investițiilor în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

„Cercetările realizate de Salvați Copiii au scos la iveală faptul că echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Aceste aparate sunt esențiale în primele zile de viață ale copiilor născuți înainte de termen, motiv pentru care Salvați Copiii face în continuare eforturi pentru a dota corespunzător maternitățile din țara noastră, în așa fel încât toți prematurii să aibă șansa unui viitor mai bun”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

România are un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou născuți și de linii de gardă pentru neonatologie, așa cum a reieșit din cercetarea realizată în 2016 – „Analiza serviciilor medicale, personalului și dotărilor cu echipamente medicale în secțiile de nou născuți și obstetrică”. Conform analizei, liniile de gardă de AŢI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de doar 1,5. Chiar și în maternitățile de nivel III, numărul mediu de linii de gardă AŢI este de doar 1,5 iar echipamentul existent este insuficient sau foarte vechi în multe cazuri.

În 2016, Salvați Copiii România a investit peste 490.000 de euro în dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți din Arad, Timișoara, Pitești, Brașov, București (Maternitatea Cantacuzino, Maternitatea Bucur, Maternitatea Pantelimon, Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic CF2), Reșița, Oravița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Pașcani, Târgu Mureș, Roman, Târgu Neamț, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu, Tulcea și Teleorman, ridicând numărul maternităților sprijinite la 67. Aceste unități medicale vor primi incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.

Prematuritatea nu este o simplă boală. NU este pur şi simplu naşterea înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină. Este o stare cu multiple posibile complicaţii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Prematuritatea înseamnă imaturitatea tuturor sistemelor şi organelor, a organismului, cu atât mai mare cu cât naşterea se produce mai devreme în timpul sarcinii. Prematurii au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor – specialişti, familie, prieteni – toţi cei care pot ajuta şi pot face ceva, oricât de mic, pentru ca prematuritatea să nu mai fie principala cauză de deces în primul an de viaţă. Ziua Mondială a Prematurităţii este încă un prilej de a reaminti cât de multe nevoi au prematurii. În condiţii moderne de îngrijire şi tratament, şansa acestor copii la o viaţă normală creşte exponenţial. La fel şi şansa familiilor lor să se bucure de un copil sănătos şi normal. – Dr. Maria Livia Ognean, medic primar neonatolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Sibiu

Pe lângă eforturile de dotare cu echipamente de specialitate a cât mai multor maternități din țară, Salvați Copiii derulează din anul 2010 și acțiuni de informare și educare, precum și de suport nutrițional și sanitar, menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor. Până în prezent, aceste eforturi au atins 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Persoanele juridice care doresc să susţină programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit, descarcand si completand contractul de sponsorizare.

loading…

ROMANIATV.NET – Stiri – Social

Articole asemanatoare

Leave a Response