NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Pentagonul avertizează: Zborurile ruse în spaţiul european exacerbează tensiunile

Zborurile efectuate de aparate ale armatei ruse în spaţiul european exacerbează tensiunile şi constituie un pericol potenţial pentru securitate şi pentru zborurile civile, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, informează Mediafax.

Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu informaţii privind survolarea spaţiului aerian al Europei de către avioane militare ruse şi supraveghează această activitate “foarte îndeaproape”, a anunţat pentru presă contraamiralul John Kirby.

“Cu siguranţă, noi nu considerăm multiplicarea acestor zboruri şi toată această activitate ca fiind favorabilă pentru securitatea Europei. Ele reprezeintă, în mod clar, un risc potenţial de escaladare”, a continuat el.

De asemenea, aceste zboruri reprezintă “un risc potenţial pentru aviaţia civilă”, a subliniat Kirby.

El a precizat că Statele Unite vor ca Rusia să parcurgă “etape concrete şi tangibile pentru a reduce tensiunile, nu pentru a le creşte”.

NATO a semnalat în ultimele zi o intensificare a zborurilor ruse în spaţiul european.

“Aparatele includ avioane de luptă, bombardiere cu rază lungă de acţiune şi avioane de alimentare în aer”, a precizat Kirby.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat miercuri într-un comunicat că avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau “manevre” deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului.

Opt avioane militare ruse – patru bombardiere şi patru aeronave de alimentare în aer – au fost interceptate de aparate de vânătoare NATO în Marea Nordului. Marea Britanie, Norvegia şi Portugalia au furnizat avioane de interceptare.

Potrivit NATO, aparatele de zbor ruse nu au prezentat nici un plan de zbor, nu au avut nici un contact cu autorităţile aviaţiei civile şi nu au comunicat, “ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru zborurile civile”.

Într-un alt incident, aviaţia militară turcă a interceptat patru avioane ruse, inclusiv două bombardiere de tip TU-95, deasupra Mării Negre.

Avioane germane au interceptat şapte avioane militare ruse deasupra Mării Baltice.

În plus, avioane de vânătoare F-16 aparţinând armatei portugheze au interceptat vineri două aeronave militare ruse, în spaţiul aerian internaţional din largul Portugaliei, anunţă Ministerul portughez al Apărării

Amintind că s-a înregistrat recent “o intensificare” a incursiunilor avioanelor militare ruse, care aparent efectuau manevre, deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului, secretarul general al Alianţei Nord-Atalntice, Jens Stoltenberg a dat asigurări, joi, că NATO “rămâne vigilentă” şi că este “puternică”.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response