NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Parlamentul din Valonia a votat pentru semnarea acordului dintre Uniunea Europeană și Canada

Parlamentul regiunii belgiene Valonia a dat, vineri, undă verde pentru semnarea acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, de către Belgia, potrivit agențiilor AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

O moțiune a parlamentului valon prin care i se cere șefului executivului local, Paul Magnette, să acorde delegație guvernului federal pentru a semna CETA din partea Belgiei a fost aprobată cu 58 de voturi pentru și cinci împotrivă, în cadrul unei ședințe plenare extraordinare în capitala regiunii francofone din sudul Belgiei, Namur.

„CETA amendat, CETA corectat este mai corect decât vechiul CETA; el oferă mai multe garanții decât vechiul CETA și este cel pe care eu îl apăr în fața dumneavoastră”, a spus Magnette în cadrul discursului susținut în ședința plenară extraordinară.

După negocierile maraton cu Comisia Europeană, apoi cu Canada și în final cu guvernul federal belgian și cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. „Sunt bucuros pentru veștile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, Summitul UE – Canada care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response